Tajemnému významu egyptských pyramid věřil i Isaac Newton

 Záhady a tajemství 
18. ledna 2021 16:32 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nalezený rukopis odhaluje hodně o Newtonovi Depositphotos
Vydražená sada temných poznámek od fyzika Isaaca Newtona prozrazuje, že objevitel gravitace měl až obsedantní zájem o pyramidologii. Důvod překvapil všechny.

Stejně jako mnoho lidí i Newton věřil, že pyramidy v Egyptě mají nějakým způsobem duchovní a metafyzický význam, a tak je roky studoval, aby se pokusil odhalit jejich tajemství.

Pomocí pyramid chtěl změřit Zemi a odhalit čas apokalypsy

Newton se pokoušel odhalit měrnou jednotku používanou těmi, kdo stavěli egyptské pyramidy. Myslel si, že je pravděpodobné, že staří Egypťané byli schopni změřit Zemi a že by na to mohl pomocí pyramid přijít také. Navíc věřil, že pyramidy skrývají čas, kdy příjde apokalypsa.

Není snadné uvěřit, že takoví vědci, kteří se nazabývali náboženstvími, politikou ani kteroukoliv z pseudověd, mohli být tak, jako byl Newton, posedlí tajnými významy pyramid. Ale je tomu tak, jak odhalily jeho nově objevené poznámky.

Díky těmto poznámkám je nyní jasné, že i Newton byl hluboko ponořen do pseudovědy, studoval alchymii a hledal esoterický význam na různých místech. Pyramidy starověkého Egypta, konkrétně nejfotogeničtější a nejznámější stavby v Gíze, byly vždy magnetem pro esoteriku. Ve skutečnosti je pole pseudovědeckých spekulací o pyramidách tak velké, že stejně jako ufologie má své vlastní jméno: pyramidologie.

Newton svoji vášeň pilně skrýval

Pro Newtona pyramidologie souvisela s jeho zájmem o alchymii a dokonce s jeho základními křesťanskými kořeny. Myslel si, že pyramidy skrývají tajemství podrobností konkrétní křesťanské apokalypsy podrobně popsané v knize Zjevení. A během Newtonova života bylo míchání výchozích křesťanských přesvědčení s vědou nebo pseudovědou zakázáno. Přestože jeho výzkum přímo souvisel s tím, jak vroucně věřil v Bibli, musel tato studia před všemi skrývat.

Kniha Zjevení je odklonem od zbytku biblických knih, které jí předcházely, a je plná symboliky a čísel, což učence přitahovalo po celá staletí. Tuto záhadnou knihu považovali doslova za hádanku, jejíž řešení by mohlo zachránit svět. Tady také Newton zjistil, že hledá komplexní odpovědi.

A co s tím mají pyramidy? Lidé jako Newton se rozhodli, že Egypťané mají tajné, ezoterické znalosti, které byly ztraceny. Dívali se na pyramidy jako na živou hádanku stejným způsobem jako na knihu Zjevení a hledali prvky, které by mohly představovat kód, o kterém věřili, že existuje.

Newton si ale nedokázal uvědomit, že některé vzorce, které našel, byly spíše pseudo než věda. Nový majitel jeho vzácného rukopisu si o Newtonových pyramidologických myšlenkách může nyní pořádně počíst. Dále čtěte: Archeologové věří, že objevili Ježíšův rodný dům. Stojí jinde, než se dosud myslelo.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve