Děsivý hned po narození. Embrya megalodonů se vzájemně požírala už v lůně

 Země a Příroda 
15. ledna 2021 09:04 / Radek Chlup
  0
📷
3 fotografie v galerii
Mláďata mgalodona se rodila živá jako v případě žraloka bílého  Sharkopedia - Discovery
Mláďata megalodona, který kraloval oceánům v raném miocénu až pliocénu a byl to největší žralok všech dob, v době svého narození délkou překonávala rozměry dospělého člověka. Naznačuje to, že se megalodon líhl už v děloze, do vody se rodil živý a v lůně své matky požíral nenarozené sourozence.

"Výsledky této práce vrhají nové světlo nejen na to, jak megalodon rostl, ale také na to, jak se vyvíjela a rodila jeho embrya a jak dlouho mohla žít," řekl Martin Becker, paleontolog z univerzity Williama Patersona.

Už od mláděte gigantem

Vědci vybrali 15 obratlů, které byly uloženy v muzeu přírodních věd v Belgii, o nichž se domnívají, že pocházejí od megalodona a v jejichž vrstvách je zaznamenán každý rok růstu tohoto děsivého predátora. Podrobili je rentgenové mikroskopické tomografii a určili, že v době smrti měl 46 let. Podle dřívější analýzy těchto obratlů na konci svého života žralok měřil devět metrů.

Pak vybrali největší obratel a v růstových „letokruzích“ hledali změnu úhlu, k níž dochází při narození. Z toho odvodili, jakou velikost megalodon měl, když se narodil. Se zhruba dvěma metry jde o dost možná největší žraločí mládě, jaké kdy existovalo. A co je nejdůležitější, tito giganti se pravděpodobně rodili živí.

Moderní žraloci převážně kladou vajíčka. Ovšem s výjimkou řádu Lamniformes (obrouni), kam patří například i žralok bílý, dnešní největší žralok, který dorůstá délky až sedmi metrů. A jelikož u žraloků z řádu Lamniformes někdy dochází k takzvanému nitroděložnímu kanibalismu, dá se předpokládat, že tomu u megalodona nebylo jinak.

Přežijí ti nejsilnější

Nitroděložní kanibalismus je jev, kdy silnější embryo pozře to slabší, popřípadě sežere všechna. Někdy dochází i k takzvané oofágii, kdy embrya požírají ještě neoplodněná vajíčka. A nejdál zachází žralok písečný (Carcharias taurus). Jeho mláďata se napadají a požírají poté, co se narodí do vody.

Na jednu stranu to vede k menšímu počtu potomstva, na stranu druhou jsou přeživší žraloci větší a silnější. Mají tedy větší výhody pro přežití.

Megalodon žil v době před 23 až 3,6 miliony let a na délku dorůstal až 16 metrů, tedy více než dvojnásobek žraloka bílého. Jelikož zde hovoříme o parybách, nejsou k mání žádné kosti, které by zkameněly. Vědci zkoumají zuby a obratle, které byly nalezeny po celém světě. Psali jsme také: Prehistorický žralok megalodon měl rozměry dvoupatrového autobusu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve