Astronomové identifikovali další důležitý aspekt planet, které by mohly hostit život

 Vesmír 
19. ledna 2021 07:15 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Obyvatelné planety leží překvapivě blízko Země Depositphotos
Koncept obyvatelné zóny ve vesmíru je obecně známý. Jde především o vzdálenost od hvězdy, ve které může být na povrchu planety kapalná voda, a to ani příliš horká, aby se odpařovala, ani tak studená, aby zamrzala.

Na těchto podmínkách záleží, protože tekutou vodu považujeme za životně důležitou složku. Není to však jediné kritérium, které nám může pomoci posoudit potenciální obyvatelnost planety. Podle nového výzkumu založeného na desetiletích údajů z pozorování existují i ​​hvězdy, na kterých by to tzv. šlo.

Ani Slunce, ani trpaslík

Ne všechny hvězdy jsou stejné. Některé jsou extrémně horké a jasné, například velmi mladé, zářící modré hvězdy typu OB. Některé mají zase poměrně nízkou teplotu, například červení trpaslíci typu M. Naše Slunce je někde uprostřed mezi těmito dvěma extrémy, je takzvaným žlutým trpaslíkem, hvězdou hlavní posloupnosti typu G. Ale i když víme, že ve sluneční soustavě vznikl život (koneckonců ho žijeme), ani Slunce samotné není hvězdou stvořenou pro život.

Podle astronomů z Villanova University jsou pro život nejlepší hvězdy typu K, což jsou oranžové hvězdy, které jsou o něco chladnější než Slunce a o něco teplejší než červení trpaslíci.

Hvězdy K

Hvězdy K jsou tedy tím, co hledáme, především pak ty, které jsou tzv. teplejší. Podle astronomů bychom život nebo podmínky pro něj měli hledat právě tam.

Ale aby bylo jasno, astronomové nehledají obyvatelné planety, aby našli záložní Zemi. I kdybychom našli nějakou další Zemi, stejně nemáme technologii, která by nás tam dostala.

Naše hledání obyvatelných planet má více společného se zjišťováním, zda ve vesmíru existuje jiný život a především zda někde existuje inteligentní život. Je život normální, nebo je Země obrovskou výjimkou? Vytipování planet, na kterých by život byl vůbec možný, je tedy klíčové.

A co jsou hvězdy K zač? Jejich obytná zóna je sice menší, ale vyskytují se častěji než například hvězdy typu G. Asi tisícovka z nich se nachází pouhých 100 světelných let od sluneční soustavy. A mají mnohem delší životnost hlavní sekvence.

Slunce je staré přibližně 4,6 miliardy let s životností hlavní sekvence přibližně 10 miliard let. Život se na Zemi objevil teprve před 500 miliony let a vědci si myslí, že za další miliardu let bude planeta neobyvatelná, jak se Slunce začne rozpínat a vytlačovat obyvatelnou zónu ze sluneční soustavy.

Hvězdy typu K mají životnost mezi 25 a 80 miliardami let a nabízejí mnohem větší okno, ve kterém může vzniknout život, než hvězdy typu G. A již existují hvězdy typu K, kolem kterých jsou planety, jmenovitě Kepler-442, Tau Ceti a Epsilon Eridani.

"Kepler-442 je pozoruhodný tím, že tato hvězda (spektrální klasifikace, K5) hostí takzvanou jednu z nejlepších planet Kepler-442b, skalnatou planetu, která je o něco více než dvojnásobně těžší než Země,“ řekl astrofyzik Edward Guinan. "Takže systém Kepler-442 je ideální planeta, kterou hostí ideální hvězda!“

Hledání života ve vesmíru je samozřejme mnohem komplikovanější. Ale tento výzkum by mohl představovat kousek skládačky, díky kterému by se hledání pověstné jehly v kupce sena mohlo trochu usnadnit. Dále čtěte: Astronomové vytvořili nový rekord a našli nejvzdálenější galaxii. Je vzdálená 13,4 miliardy světelných let.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47