Vědci přišli se zajímavým zdrojem energie. Má nevyčerpatelné zásoby a nachází se ve vesmíru

 Vesmír 
27. ledna 2021 19:29 / Lukáš Bauer
  3
📷
2 fotografie v galerii
Černé díry mohou v budoucnu sloužit lidem Pixabay
Černé díry jsou fascinující záhadné objekty ve vesmíru, které pohlcují vše, co se k nim přiblíží. Dvojice vědců se domnívá, že jejich gigantickou energii, která je navíc takřka nevyčerpatelná, bude v dalekých časech možné využít. Podle fyzikálních zákonů je to možné, důležitý je ale dostatečný technologický pokrok.

Podle nové vědecké studie, kterou publikoval tým americko-chilských vědců, existuje způsob, jak získávat energii z černých děr. Tyto záhadné vesmírné objekty pohlcují všechen okolní materiál a disponují obrovským množstvím energie. Podle vědců však existuje možnost, že tato nezkrotná síla bude jednou sloužit lidem.

Podle fyzikálních zákonů je totiž možné energii z černých děr těžit, má to však jeden háček - lidstvo v tuto chvíli nemá žádnou technologii pro její těžbu. Vědci se však domnívají, že je to pouze otázkou budoucího technologického vývoje. Jakmile lidstvo dosáhne potřebné technologické úrovně, těžbě nekonečného množství energie nebude už stát nic v cestě.

Obrovské množství energie

Černé díry podle fyziků totiž obklopuje jakási horká „polévka“ z plazmy, která je zdrojem nepředstavitelně silného magnetického pole. Luca Comisso z Kolumbijské univerzity v New Yorku a Felipe Asenjo z Univerzity Adolfa Ibanez v Chile v nové studii popisují, že magnetické procesy v této oblasti zrychlují částice plazmy dvěma odlišnými směry, jeden z nich dokonce uniká z okolí černé díry.

„Z naší studie vyplývá, že když se siločáry magnetického pole rozcházejí nebo spojují správným způsobem, dokážou urychlit částice plazmy tak, že dosáhnou záporné hladiny energie, díky této skutečnosti je pak možné z černé díry vytěžit velké množství energie,“ uvedl hlavní autor studie Luca Comisso.

Rozdíl v pohybu plazmy

Velký rozdíl rychlosti mezi zachycenou a unikající plazmou je pak samotným mechanismem, který by měl těžbu z černých děr umožnit. Vědci také spočítali, že tento proces může dosáhnout efektivity až 150 procent, což je samozřejmě mnohem více, než je možné získat z jakéhokoliv zdroje energie na Zemi. Podle vědců je pravděpodobné, že tento proces přirozeně probíhá ve většině černých děr, které se ve vesmíru nacházejí. Dále čtěte: (Vesmírná solární elektrárna. Podle odborníků bude možné technologii realizovat).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod