Vědci zjistili, proč někteří lidé slyší hlasy mrtvých

 Záhady a tajemství 
20. ledna 2021 22:20 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Věda připustila, že někteří lidé mluví s duchy Depositphotos
Vědci po svém posledním výzkumu identifikovali vlastnosti, díky nimž může člověk slyšet hlasy mrtvých, nebo jak se říká u nás, hlasy ze záhrobí.

Podle nového výzkumu se predispozice k neobvyklým sluchovým zkušenostem už v dětství a vysoké náchylnosti ke sluchovým halucinacím vyskytují mnohem silněji u lidí, které obvykle nazýváme "médium". Jde skutečně o reálnou věc.

Spiritualismus nebo halucinace

Spirituální zážitky, jasnovidectví a zkušenosti s viděním nebo slyšením něčeho bez vnějšího podnětu, které jsou připisovány mrtvým, tedy duchům, to je něco, o co se vědci zajímají stále více.

Vědci by zejména chtěli lépe pochopit, proč někteří lidé s takovými zkušenostmi hlásí spirituální zkušenost, zatímco jiní takovou věc považují za duševní diagnózu. "Spiritualisté mají tendenci hlásit tyto sluchové zážitky jako pozitivní věc, se kterou se setkávají už od dětství a kterou pak často dokáží ovládat,“ vysvětlil psycholog Peter Moseley z Northumbria University ve Velké Británii. "Pochopení toho, jak se tyto schopnosti vyvíjejí, je důležité, protože by nám to mohlo pomoci lépe porozumět rozdílu mezi těmito schopnostmi a duševními poruchami.“

Výzkum a jeho závěry

Moseley a jeho kolega psycholog Adam Powell z Durham University ve Velké Británii rekrutovali a zkoumali 65 médií z britského Národního svazu spiritualistů a 143 lidí z běžné populace, aby zjistili, co odlišuje tzv. spirituály od široké veřejnosti.

Z výzkumu vyplynulo, že drtivá většina spiritualistů slyší hlasy nebo zvuky ze záhrobí prakticky denně, přičemž některé jsou jen v jejich hlavě a jiné jsou "externí". Většina z nich svoje schopnosti také objevila v mladém věku a zajímavé je, že většina spiritualistů uvedla, že se o duchovno nezajímala, dokud nepřišly první zkušenosti a oni začali hledat odpovědi.

Naopak u lidí z běžné populace k ničemu takovému nedocházelo, neměli schopnost duchy vnímat, přičemž řada z nich věří v nadpřirozeno.

Tyto výsledky podle vědců značí, že jedinci s těmito schopnostmi přijímají spiritualismus, protože odpovídá jejich osobním zkušenostem. Ve výsledku to znamená, že pokud zkrátka takovou schopnost nemáte vrozenou, rozhodně ji nezískáte tím, že budete fandy spiritualismu a budete se snažit naučit se mluvit s mrtvými.

Proč jsou ale někteří lidé tzv. "vyvolení" a získávají tyto schopnosti a jiní zase ne, vědci zatím nezjistili. O tom nejspíš bude jejich další výzkum. Ten současný byl publikován v časopise Mental Health, Religion and Culture. Dále čtěte: Tajemnému významu egyptských pyramid věřil i Isaac Newton.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47