V jezeře v povodí řeky Amazonky bylo spatřeno velice neobvyklé chování nebezpečných elektrických úhořů

 Věda a Výzkum 
17. ledna 2021 09:26 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Elektrický úhoř svou oběť paralyzuje výbojem Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0
Vůbec poprvé se vědcům podařilo u elektrických úhořů pozorovat skupinový lov, kdy svou kořist usmrtili elektrickými výboji. Toto chování elektrických úhořů vědci pozorovali v malém jezeře, které se nachází hluboko v povodí řeky Amazonky v Brazílii. Dosud byla tato záhadná a legendami opředená ryba považována za samotářského tvora.

V malém jezeře hluboko v povodí řeky Amazonky v Brazílii vědci poprvé pozorovali, že električtí úhoři nejen žijí společně, ale také aktivně spolupracují při hledání potravy a při paralýze své kořisti. Vědci k objevu uvedli, že se nejednalo o mladé úhoře, ale o dospělé jedice, z nichž mnozí přesahovali délku 1,2 metru.

„Jedná se o mimořádný objev. U elektrických úhořů nebylo nikdy nic takového zdokumentováno,“ uvedl ichtyolog Carlos David de Santana z Národního přírodovědného muzea Smithsonian Institution.

Smrtelný výboj

Jedná se o velice cenné poznatky, protože o životě elektrických úhořích druhu Electrophorus voltai se toho ví jen velice málo. Tento druh byl objeven teprve nedávno v jezeře podél řeky Iriri, a teprve v loňském roce byl oficiálně uznán jako samostatný druh. Jedná se o velice nebezpečného tvora, jehož elektrický výboj může přesahovat napětí 860 voltů, a je tak silnější než výboj kteréhokoliv jiného druhu elektrického úhoře.

De Santana a jeho tým poprvé sledovali skupinový lov úhořů již v roce 2012. Tehdy pozorovali více než stočlenné hejno při tom, jak spolupracovalo při lovu kořisti. Jedno pozorování však vědcům nestačilo na to, aby mohli prohlásit, že se jedná o běžné chování tohoto druhu. Zpět se proto na místo vrátili v roce 2014 a objevili ještě více spolupracujících úhořů, které pozorovali dokonce v pěti případech společného lovu.

Skupinový lov

Podle vědců se během každé popsané situace shromáždilo více než 100 jednotlivých úhořů, kteří se pohybovali v kruzích a účinně hnali skupiny menších ryb, většinou characinů, do mělčích vod, kde je následně usmrtili výbojem. Vědci byli tímto chováním velice překvapeni, protože skupinový lov je spíše doménou savců, u ryb je jen velice ojedinělý. Dále čtěte: Predátoři v hlubinách jsou téměř neviditelní. Pohlcují totiž světlo.

Témata: úhoř, Amazonie, jezero, ryba
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve