Nejlepší události na obloze, na které se můžeme v roce 2021 těšit

 Vesmír 
08. ledna 2021 09:13 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Letošní rok poskytne hned několik uchvacujících událostí Pixabay
Od meteorických rojů až po zatmění nás na obloze v roce 2021 čeká spousta vzrušujících věcí. Které to budou?

Lidé od nepaměti oblohu sledují se zaujetím a otázkami. A letošní rok navíc poskytne hned několik uchvacujících událostí, na které se rádi podíváme.

Meteorický roje Lyrid v dubnu

Meteorický roj Lyrid je jedním z nejstarších známých. První pozorování se podle NASA datuje už do roku 687 př. n. l. Letos budou probíhat od 16. dubna do 25. dubna a vyvrcholí před úsvitem 22. dubna. Lyridy mohou přinést až 100 meteorů za hodinu, ale během špičky lze očekávat v průměru asi 10 až 15 meteorů za hodinu. Vesmírný odpad, který bude interagovat s atmosférou naší planety, pochází podle NASA z komety C / 1861 G1 Thatcher. Tyto krásné meteory mají tendenci zanechávat za sebou zářící prachový sled, který je viditelný po několik sekund.

Meteorický roj Éta Aquaridy v květnu

Tento meteorický roj poskytne nejlepší představení těm na jižní polokouli. Vrchol nastane hodinu nebo dvě před úsvitem 5. května. Tyto meteory pocházejí z komety 1P / Halley a podle NASA jsou známé svou rychlostí. Vzhledem k tomu, že cestují tak rychle, asi 238 183 km/h, zanechávají za sebou zářící "vlaky“ nebo rozsvěcují kousky trosek, které mohou podle NASA několik sekund až minut šlehat po obloze.

Úplné zatmění Měsíce v květnu

Úplné zatmění Měsíce nebo také "krvavý Měsíc“ obdaří oblohu 26. května a podle NASA by mělo být viditelné z východní Asie, Austrálie, oblastí přes Tichý oceán a z většiny Ameriky. Zatmění Měsíce nastává, když stín naší planety blokuje sluneční světlo a zahalí Měsíc do tmy. Zatmění Měsíce nastává pouze tehdy, když je úplněk.

Prstencové zatmění Slunce v červnu

10. června si užijeme prstencové zatmění Slunce, kterému se také říká "ohnivý kruh“. Toto zatmění nastává, když Měsíc prochází mezi Sluncem a Zemí, ale úplně nezakrývá Slunce a kolem stínu vytváří zářící kruh (oheň). Toto konkrétní prstencové zatmění bude ale podle NASA viditelné pouze v severní Kanadě, Grónsku a Rusku.

Meteorický roj Orionidů v říjnu

Orionidy, známé svou jasností a rychlostí, jsou podle NASA "považovány za jednu z nejkrásnějších vesmírných spršek roku“. Tyto meteory, které mohou cestovat rychlostí asi 238 183 km/h, někdy zanechávají za sebou zářící "vlaky“. Meteory, o nichž se předpokládá, že pocházejí z komety 1P / Halley, budou podle NASA viditelné ze severní i jižní hemisféry po půlnoci. Na svém vrcholu mohou diváci vidět asi 15 meteorů za hodinu. Orionidy vyvrcholí v noci z 20. na 21. října.

Částečné zatmění Měsíce v listopadu

Částečné zatmění Měsíce bude možné vidět v Americe, Austrálii a částech Evropy a Asie letos v listopadu. Částečné zatmění Měsíce je takové, při kterém stín Země jen částečně zakrývá Měsíc. Podle NASA to bude druhé a poslední zatmění Měsíce v roce 2021. Tento jev bude možné pozorovat 19. listopadu.

Meteorický roj Geminid v prosinci

Meteorický roj Geminidů bude probíhat od 4. do 20. prosince. Podle Mezinárodní meteorologické organizace jsou Geminidy "obvykle nejsilnějším meteorickým rojem roku“. Vrchol nastane v noci 13. prosince a podle NASA je lze vidět po celém světě. Geminidské meteory bývají jasné, rychlé a vypadají žlutě. Mohou cestovat rychlostí přibližně 127 000 km/h. Podle NASA lze za dobrých podmínek vidět asi 120 meteorů za hodinu. Dále čtěte: Mimozemské důkazy a nejdůležitějších zjištění o mimozemšťanech v roce 2020.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008