Astronomové vytvořili nový rekord a našli nejvzdálenější galaxii. Je vzdálená 13,4 miliardy světelných let

 Vesmír 
10. ledna 2021 09:41 / Mirka Malá
  5
📷
3 fotografie v galerii
Galaxie se nachází na samé hranici pozorovatelného vesmíru Kashikawa et al.
Astronomové neustále posouvají hranice svých technologií, aby zjistili, kdy vznikly nejstarší galaxie. Díky novému výzkumu mezinárodního týmu astronomů tak byla identifikována nejstarší a nejvzdálenější galaxie dosud pozorovaná v našem vesmíru s označením (GN-z11).

Tým, jehož výzkum byl nedávno publikován v časopise Nature Astronomy, vedl Linhua Jiang z Kavliho institutu pro astronomii a astrofyziku a profesor Nobunari Kashikawa z Tokijské univerzity.

Galaxie je na hranici pozorovatelného vesmíru

"Z předchozích studií se zdá, že galaxie GN-z11 je nejvzdálenější detekovatelnou galaxií od Země, s 13,4 miliardami světelných let neboli 134 kilometry s dalšími 30 nulami. Měření a ověřování takové vzdálenosti však není snadný úkol,“ píší vědci.

Tým konkrétně zkoumal uhlíkové emise pocházející z galaxie GN-z11, které byly v ultrafialovém pásmu, když opouštěly galaxii, a byly posunuty o faktor 10 - do infračerveného (0,2 mikrometru) - v době, kdy dosáhly Země. Tato úroveň rudého posuvu naznačuje, že galaxie existovala, jak bylo pozorováno zhruba před 13,4 miliardami let, tedy pouhých 400 milionů let po Velkém třesku.

V této vzdálenosti je GN-z11 tak daleko, že definuje samotnou hranici pozorovatelného vesmíru! I když byla tato galaxie v minulosti pozorována (pomocí Hubbleova teleskopu), k přesnému měření bylo zapotřebí rozlišovací schopnosti a spektroskopických schopností Keckovy observatoře. To bylo provedeno v rámci průzkumu MOSFIRE (Multi-Object Spectrograph for Infrared Exploration), který podrobně zachytil emisní čáry z GN-z11.

Hranice možností se mohou za pár měsíců posunout znovu o kus dál

Pokud následná pozorování potvrdí výsledky této nejnovější studie, pak mohou astronomové s jistotou říci, že GN-z11 je nejvzdálenější galaxie, jakou kdy pozorovali. Studiem objektů, jako je tento, astronomové doufají, že budou schopni osvětlit období historie vesmíru, přesněji dobu, kdy byl vesmír starý jen několik stovek milionů let.

V tomto období se formovaly první hvězdy a galaxie a plnily raný vesmír viditelným světlem. Jejich studiem astronomové doufají, že se dozví více o tom, jak se následně vyvinuly rozsáhlé struktury vesmíru. K tomu nám pomohou dalekohledy nové generace, jako je vesmírný dalekohled Jamese Webba (JWST), jehož spuštění je naplánováno na 31. říjen 2021.

Tyto přístroje dokonce umožní astronomům studovat samotné počátky vesmíru a sledovat, jak se formují první hvězdy a galaxie. Dále čtěte: I Mars má svůj Grand Canyon. Je tak velký, že se mu nic nevyrovná.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod