Vědci vypočítali, že první civilizace, kterou se nám podaří kontaktovat, bude mnohem starší než lidstvo

 Vesmír 
18. prosince 2020 16:41 / Mirka Malá
  2
📷
3 fotografie v galerii
Civilizace, se kterou se setkáme, bude velmi vyspělá Pixabay
Autor Matt Williams nedávno napsal sérii nazvanou "Beyond Fermi’s Paradox“, která pojednává o možných řešeních jedné z největších vědeckých otázek: "Kde jsou všichni?“

Tým astronomů ale nyní přišel s odpovědí na tuto otázku pomocí jednoho z nejvíce nedoceněných matematických nástrojů, kterým je statistika. Jejich model poskytuje jednoduchou odpověď. Každá inteligentní civilizace je pravděpodobně starší než my, a to dokonce mnohem starší.

Jsou tu miliardy let staré civilizace?

Práce vedená Dr. Davidem Kippingem na University of Columbia je podrobně popsána v novém příspěvku v International Journal of Astrobiology. Kipping a jeho spoluautoři, Dr. Adam Frank z Flatiron Institute a Dr. Caleb Schraf z University of Rochester, si kladli otázku, jak je pravděpodobné, že bude existovat miliardu let stará civilizace.

Na to není zvlášť snadná odpověď, protože nemáme žádné přímé důkazy o tak starých civilizacích. Historický záznam však poskytuje dva typy podobných dat, i když v mnohem menších časových měřítcích. Především pak data o tom, jak dlouho historické civilizace trvaly a jak dlouho vydržely samotné druhy. Autoři se pokusili najít statistický model, který by těmto dvěma souborům dat rozumně vyhovoval a aplikoval ho na otázku existence mimozemských civilizací.

Technologická vyspělost bude ohromující

Autoři studie počítají s tím, že civilizace, kterou detekujeme, bude v průměru přibližně dvakrát starší než ta naše. Jedním zajímavým momentem je, že přímo neuvádějí, jak stará je naše vlastní civilizace, a poukazují na to, že matematika funguje bez ohledu na to, jaký věk se používá.

Co to přesně znamená? Tady je jednoduchý příklad. Podle odhadů vědců je pravděpodobné, že životnost civilizace, která vyzařuje rádiové vlny do vesmíru, bude pouze 200 let. Kolem tohoto časového období by civilizace využívající rádio s největší pravděpodobností začala používat pokročilejší technologie, například lasery. Takže i když přestala existovat jako civilizace "používající rádio“, její členové stále žijí a dobře využívají novou, o něco méně zjistitelnou technologii.

Článek také poskytuje další pohled na předmět této detekovatelnosti. V Saganově době bylo hledání mimozemské inteligence (SETI) zaměřeno téměř výlučně na rádiové vlny, protože to byla nejběžnější forma elektromagnetických vln, které jsme my lidé vyzařovali do vesmíru. Jak technologie pokročila, jsme stále méně závislí na rádiu, což znamená, že nyní vysíláme méně a slabší rádiové přenosy, než jsme dělali za Saganových časů.

Alternativně jsme se také stali zdatnějšími v pohledu na další potenciální rysy technologické civilizace. Společně se tyto funkce staly známými jako "technosignatury“ a sahají od směrovaných laserových pulsů až po tepelné mapy exoplanet. Dr. Kipping poukazuje na to, že nová generace dalekohledů bude ve skutečnosti schopna detekovat některé z těchto technosignatur na blízkých exoplanetách a poskytne nám pohled na potenciální mimozemské civilizace, které jsme nikdy předtím nebyli schopni pozorovat.

Další otázkou, kterou se vědci zabývali, je pravděpodobnost, zda bude detekovaná civilizace starší nebo mladší než my. Závěr, ke kterému došli, je fascinující.

Výsledkem je přesvědčení, že každá civilizace, kterou detekujeme, bude pravděpodobně starší než my. Matematika ukázala, že existuje desetiprocentní šance, že civilizace, kterou se nám podaří najít, bude více než 10 krát starší než my. Pokud tyto civilizace sledují exponenciální křivku technologického vývoje, kterou lidstvo sleduje posledních několik století, "pak si jen představte, o kolik vyspělejší by taková civilizace mohla být,“ poznamenává Dr. Kipping. Dále čtěte: Na Marsu byla objevena záhadná trojice propojených kráterů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve