Na Marsu byla objevena záhadná trojice propojených kráterů

 Vesmír 
24. listopadu 2020 19:56 / Mirka Malá
  4
📷
3 fotografie v galerii
Krásné fotografie ukazují záhadný kráterový útvar ESA/DLR/FU Berlin/CC BY 3.0
Během své 4,6 miliardy let dlouhé historie si Mars vybral svůj díl zásahů od zhoubných asteroidů a komet. Mimo jiné je to důvod, proč se na Marsu nachází nespočet kráterů.

Dnes je povrch rudé planety pokryt minimálně 43 000 impaktními krátery většími než 5 kilometrů.

Záhadná trojice

Ve starobylé marťanské vysočině Noachis Terra, oblasti silně ovlivněné zhruba před 4 miliardami let, astronomové našli trojitý šupinatý kráter ze tří překrývajících se pánví.

Tento útvar není tak velký jako některé jiné krátery v Noachis Terra, z nichž některé měří až 140 kilometrů, ale přesto nejmenší ze záhadné trojice měří působivých 28 kilometrů. A s malým překrytím měří největší z trojice 45 km.

Těžko říci, zda tato trojice vznikla po nárazu jednoho nebo více těles. Vědci tvrdí, že padající těleso se mohlo rozpadnout na tři kusy, než dopadlo na povrch Marsu v těsné formaci, ale rozhodně si touto teorií nejsou jisti.

Na Marsu je takových kráterů víc

Dvojité a trojité krátery nejsou neobvyklé, ale nejsou ani tak časté. Pár je jich na Marsu a pár dokonce i na Zemi, i když ne všechny vznikly stejným způsobem.

V roce 2015 například astronomové našli podobný trojitý kráter v oblasti Elysium Planitia poblíž rovníku Marsu. V té době se vědci domnívali, že je způsobil asteroid, který se rozpadl v atmosféře, nebo je způsobil menší asteroid obíhající kolem větší binární dvojice.

V roce 2017 si Mars Reconnaissance Orbiter všiml prodloužené deprese ze tří sloučených impaktních kráterů, které podle astronomů pravděpodobně pocházejí ze tří kusů letících v těsné formaci.

"Dalším vysvětlením by mohla být prostě náhoda,“ uvádí se ve zprávě o nejnovějším kráteru trojitého dopadu Evropské kosmické agentury. "V různých časových okamžicích mohly tři samostatná tělesa zasáhnout povrch Marsu v tomto místě a vytvořit tak čistý povrch superpozice kráterů zcela náhodou. “

Vzhledem k tomu, jak byla tato oblast Marsu kdysi silně bombardována asteroidy, odborníci tvrdí, že je to pravděpodobnější možnost, i když je to sotva ta zajímavější.

Pokud ale na druhou stranu krátery nezpůsobily tři náhodné dopady a asteroid se před dopadem na Mars skutečně rozpadl, říká nám to o této planetě něco důležitého. Před 4 miliardami let bylo těžší proniknout atmosférou Marsu než nyní, což znamená, že tam bylo teplo a vlhkost.

Podobně jako u jiných kráterů v regionu i tento trojitý kráter vykazuje zploštělé okraje a mělké podlahy z důvodu opotřebení času. Některé z jeho značek dokonce naznačují tok podobný ledovci, který mohl pomoci změkčit půdu a postupně vyplňovat kráter, když led roztál. Dále čtěte: Hvězdná boule v jádru Mléčné dráhy vznikla jediným výbuchem hvězdného útvaru.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve