Podle Elona Muska je na oběžné dráze dost místa pro všechny

 Vesmír 
07. ledna 2022 15:15 / Radek Chlup
  1
📷
2 fotografie v galerii
Lidstvo má plány na velké vesmírné stanice, které však budou ohroženy kolizemi nejvíce Pixabay
Elona Muska je poslední dobou plný internet. Naposledy na sebe upozornil skrze svou společnost SpaceX, když dva jeho satelity Starlink údajně ohrozily novou čínskou vesmírnou stanici Tchien-kung. Nedlouho poté kontroverzní miliardář vyvrací tvrzení, že zabírá na orbitě příliš mnoho místa.

Elon Musk v rozhovoru pro Financial Times vyvrátil, že zabírá na nízké oběžné dráze Země příliš mnoho místa. Miliardář se domnívá, že je na ní naopak dost místa pro všechny. Své názory obhajoval se slovy, že je vesmír „extrémně obrovský” a satelity „velmi malé.” Svou obří satelitní konstelaci přitom srovnával s tisíci auty jedoucích po Zemi. 

Muskova slova jsou reakcí na komentář generálního ředitele Evropské kosmické agentury (ESA) Josefa Aschbachera. Podle něj Musk vlastní polovinu aktivních světových satelitů, přičemž udává na nízké oběžné dráze díky této dominanci pravidla. 

Musk kolonizuje vesmír

Další kritiku vznesl proti Muskovi lucemburský ministr průmyslu Franz Fayot. Podle něj se miliardář dopouští kolonizace vesmíru, přičemž svůj čas tráví pouze tím, že vyhazuje na oběžnou dráhu satelity a Teslu (Tesla Roadster, vesmírný elektromobil). 

Musk oponoval, že na oběžné dráze nikomu nic neblokuje. Stále tam je údajně dostatek prostoru pro desítky miliard dalších objektů. Což je však problém. Podle dat z databáze Socrates (Satellite Orbital Conjunction Reports Assessing Threatening Encounters in Space) jsou blízká setkání (tělesa, která kolem sebe proletí v kilometrové vzdálenosti) stále častější. 

Z velké části jde přitom právě o Muskovy satelity, které se týdně účastní asi 1600 blízkých setkání, což je zhruba polovina všech případů. Nehledě na to pokračuje řada soukromých společností s plány na vypouštění dalších satelitů na oběžnou dráhu. Velký třesk přitom zažívá vesmírný turismus a plány na vesmírné stanice (například čínská kilometrová stanice). Psali jsme také: Elon Musk podle Číny ohrozil životy posádky jejich vesmírné stanice

Zdroj: IFLScience.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod