Pod slavnou pevností Severního Irska se skrývá mohutný starověký chrámový komplex

 Objevy 
08. srpna 2020 17:20 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pod zemí se ukrývají velmi staré komplexy J. O´Driscoll Journal of Archaeology, 2020. CC BY-NC-ND 4.0
Zbytky monumentálních chrámů z doby železné a středověkých budov jsou skryty pod zemí v pevnosti Navan Fort, což je archeologické naleziště v Severním Irsku.

Archeologové objevili pohřbené struktury pomocí technik dálkového průzkumu, které jim umožnily zmapovat skrytou krajinu a odhalit anomálie, jako jsou například architektonické prvky vytvořené lidmi.

Pevnost Navan byla kulturním centrem

Nalezené struktury z doby železné a středověku naznačují, že pevnost Navan byla neuvěřitelně důležitým náboženským střediskem a místem vrcholné sakrální a kulturní autority v pozdějším pravěku, říká spoluautor studie Patrick Gleeson, vedoucí lektor archeologie na Queen's University Belfast v Severním Irsku.

Pevnost Navan, která leží těsně před městem Armagh, byla podle středověkých textů hlavním městem starověké provincie Ulster (v irštině známá jako Ulaid). Je to místo, ke kterému se vztahuje řada irských mýtů a historických textů, které ji označují jako "Emain Macha“.

Od šedesátých let archeologové uznávají pevnost Navan jako komplexní náboženské místo, které elita používala už dávno v době bronzové a době železné, tedy asi 1 000 let před n. l. až do zhruba 400 let n. l. Nově objevené chrámy z doby železné a středověké nyní podporují myšlenku, že pevnost Navan byla klíčovým ceremoniálním místem a také domovem krále považovaného za posvátného.

Záhadná osmička

Toto není první archeologický pohled na pevnost Navan. Vykopávky v 60. a 90. letech 20. století odhalily velkolepou řadu budov z rané doby železné, která připomínala číslo osm, stejně jako největší budovu vykopanou v prehistorickém Irsku známou jako čtyřicetimetrovou strukturu. Po vybudování této obrovské budovy ze dřeva kolem roku 95 před n. l. byla naplněna kameny a následně spálena, což vytvořilo obrovský kopec, který je dodnes viditelný.

V průběhu let vědci diskutovali o tom, zda tato řada budov sloužila obytnému nebo náboženskému účelu. Středověké zdroje naznačují, že zde žili starověcí králové z Ulsteru (kteří vládli od asi 5. do 13. století), což z místa učinilo obytný prostor. Archeologové však zjistili, že dva dříve známé páry z "osmičky" jsou součástí mnohem většího místa.

"Objevy, které jsme provedli, naznačují, že ty vykopané budovy jsou jen malou částí mnohem, mnohem větších a působivějších komplexů," řekl Gleeson.

Vrcholy budov, které dohromady připomínají číslo osm, mají průměr asi 25 metrů, zatímco jejich základy jsou menší a mají průměr asi 10 metrů. Každá z těchto budov je umístěna v ještě větším kruhu o průměru asi 140 metrů. "Oba tyto prostory se protínají a vytvářejí další číslo osm,“ řekl Gleeson. "Opravdu máme trojnásobný počet osmiček."

Jinými slovy, "máme budovy v osmičkovém tvaru v mnohem větším prostoru v dalším osmičkovém tvaru, a to vše je obsaženo v sérii palisádových ohrad o průměru asi 240 metrů,“ řekl Gleeson. "Je to obrovský komplex."  Dodal, že opakované použití motivu čísla osm může mít kosmický význam, což naznačuje, že jde opravdu o náboženské struktury.

Zdá se také, že lidé z doby železné stavěli, ničili a rekonstruovali chrámy opakovaně a po generace na stejném místě. Po těchto konstrukcích z doby železné lidská činnost v pevnosti Navan pokračovala, Gleeson a jeho kolegové našli další ohrazený komplex, který se pravděpodobně datuje do časných středověkých dob, tedy do období, kdy v místě pravděpodobně žili králové z Ulsteru.

Poté, co se jim podaří zajistit financování, tým doufá, že tyto struktury budou vykopány. Do té doby mohou archeologové jen hádat, k jakému účelu velmi staré struktury sloužily. Dále čtěte: Čtrnáct tisíc let starý exkrement přinesl důkaz o nejstarším známém lidském osídlení v Severní Americe.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve