Magnetické pole Země by se mohlo měnit mnohem rychleji, než jsme si kdy mysleli

 Země a Příroda 
10. července 2020 10:00 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
Magnetické pole se mění mnohem rychleji NASA Goddard Space Flight Center/Flickr/CC BY 2.0
Magnetické pole Země se v průměru každých několik set tisíc let převrátí, což znamená, že magnetický sever se stává magnetickým jihem a naopak (planeta se vlastně obrátí vzhůru nohama). Nový výzkum naznačuje, že k této změně může dojít až 10krát rychleji, než se dříve myslelo.

Jde o důležitou zprávu pro vědce, kteří studují, jak posuny magnetického pole ovlivňují život na Zemi, jak se naše planeta postupem času vyvíjí a jak bychom mohli lépe předpovídat další zvrat v následujících letech.

Magnetické pole mění směr rychle

Minulé paleomagnetické studie ukázaly, že magnetické pole může změnit směr až o 1 stupeň za rok, ale nejnovější studie naznačuje, že jsou možné pohyby až do 10 stupňů ročně.

To je založeno na podrobných počítačových simulacích vnějšího jádra, které řídí naše magnetické pole.

"Před 400 lety jsme měli velmi neúplné znalosti o našem magnetickém poli,“ říká geofyzik Chris Davies z University of Leeds ve Velké Británii. "Protože tyto rychlé změny představují některé z extrémnějších chování tekutého jádra, mohly by poskytnout důležité informace o chování hlubokého vnitřku Země."

Davies a jeho kolegyně Catherine Constable z University of California v San Diegu kombinovali své počítačové modelování s nedávno publikovanou časovou osou magnetického pole Země vypočítanou za posledních 100 000 let a našli těsnou shodu mezi druhou studií a jejich vlastními předpověďmi.

Magnetické pole řídí naše životy

Magnetické pole Země nám nejen pomáhá dostat se z bodu A do bodu B pomocí kompasu nebo GPS, ale také nás chrání před povětrnostními vlivy vesmíru a slunečním zářením. Proto je důležité vědět, proč a jak se magnetické pole stále pohybuje.

Vědět více o tom, jak se tyto posuny a převrácení dějí a také jakou rychlostí, je zásadní pro všechno. Zejména pak pro rekonfiguraci navigačních i komunikačních satelitů.

Stále se však zatím jen učíme. Nevíme moc o tom, jak často se tyto zvraty dějí, jak rychle a o kolik. Vědci doufají, že další simulace nám mohou poskytnout vodítka o tom, kde nejlépe hledat, pokud jde o vytváření předpokladů o stavu magnetického pole v průběhu času.

„Další studium vyvíjející se dynamiky v těchto simulacích nabízí užitečnou strategii pro zdokumentování toho, jak k takovým rychlým změnám dochází a zda se vyskytují také v dobách stabilní magnetické polarity,“ řekla Catherine Constable. Dále čtěte: Hluboko pod zemí se ukrývá něco, o čem vědci dosud neměli tušení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47