Nejnebezpečnější jídla na světě, která mohou způsobit dokonce i smrt
Na světě existují potraviny, které mohou konzumentovi při nesprávné přípravě způsobit závažné zdravotní komplikace, a v některých případech dokonce hrozí smrt.
Fugu
Ryba fugu by vás mohla klidně i zabít. Nejde přitom vůbec o přehnané tvrzení. Pokud by se tato japonská pochoutka připravila nesprávně, konzumentovi hrozí smrt. Připravuje se ve vybraných japonských restauracích, které zaměstnávají odborně vyškolené kuchaře. Fugu se servíruje dušená nebo grilovaná s omáčkou terijaki. A také v podobě sašimi, což jsou plátky nakrájené tak tence, že i když jsou vyskládány přes sebe, prosvítá jimi vzor talíře. Část zákazníků ji konzumuje hlavně kvůli zážitku, protože pro mnohé znamená určitou hru podobnou ruské ruletě. Při nesprávné přípravě totiž může v rybě obsažený neurotoxin tetrodotoxin způsobit i smrt. Od roku 2000 zemřelo v Japonsku po požití této pochoutky podle vládní statistiky 23 lidí. Znáte monstrum z hlubin? Více jsme psali v jiném článku.
Rakovinný salát z jater
Koi pla je salát ze severovýchodního Thajska vyrobený z nakrájených syrových ryb, kořeněného salátového dresinku, limetové džusu a živých červených mravenců. Ačkoli to už na první poslech nevypadá právě nejlépe, jídlo je navíc spojeno s případy rakoviny jater. Ve venkovských částech provincie Isaan v Thajsku, kde je jídlo obzvláště populární, rakovina jater představuje více než 50 procent případů rakoviny, ve srovnání s 10 procenty na celém světě. Na vině je typ parazitárních plochých červů, které často žijí uvnitř ryb. Jelikož jídlo je podáváno syrové, paraziti tak zůstávají naživu a časem zapříčiní nádory na játrech.
Maniok
Maniok, známý i pod označením cassava nebo také sladký brambor je tropická kořenová plodina, která se pravidelně konzumuje v karibských zemích, Africe a Asii. Ve skutečnosti je hlavním zdrojem kalorií pro více než 500 milionů lidí na světě. Navzdory jeho oblíbenosti však jeho listy a kořeny obsahují látku, která při konzumaci může spouštět produkci kyanidu. Aby byla odstraněna tato smrtelná látka, musí se odstranit poměrně dlouhým procesem sušení, namáčením ve vodě a následným opláchnutím nebo chlazením.
Absint
Mezi nejoblíbenějšími nápoje mezi umělci a bohémy v Evropě v 19. století byl absint, legendární alkoholický nápoj s psychedelickými vlastnostmi. V posledních letech je tento nápoj úzce spojený s halucinacemi, záchvaty, duševními chorobami, psychózami a všemi druhy sociálních problémů. Vědecký výzkum naznačuje, že tyto účinky by mohly být spojeny s neuronem alfa-thujon, který funguje na stejném mozkovém receptoru odpovědném za formu epilepsie.
Ackee
Ackee je ovoce pocházející ze západní Afriky a Karibiku, nejčastěji podávané se slanými rybkami. Ačkoli je jedním z nejoblíbenějších pokrmů Jamajky, toto nevinně vypadající ovoce obsahuje toxiny hypoglycin A a B. V průběhu dvou až šesti hodin od konzumace nesprávných částí tohoto ovoce, vás přemůže zvracení. Pokud máte smůlu, budete mít i záchvaty, upadnete do kómatu a potenciálně hrozí dokonce i smrt