Pláže Nového Zélandu se zbarvily do ruda. Stalo se tam něco velmi podivného

 Země a Příroda 
01. června 2020 06:50 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pláže na Novém Zélandu pokryla těla milionů tvorů Strange Sounds
Několik pláží nového Zélandu se zbarvilo do ruda poté, co je zaplavila mrtvá těla milionů červených polokrabů. Tento pozoruhodný jev se stal na plážích v oblasti Otago v jižní části ostrova. Jedná se o známé tvory druhu Munida gregaria, kteří hromadně umírají kvůli svému pářícímu instinktu.

Na plážích v oblasti Otago, která se nachází v jižní části Nového Zélandu, mohli lidé pozorovat velice podivný jev. Písčité pláže se totiž zbarvily do ruda, a to díky milionům uhynulých tvorů duhu Munida gregaria. Tito tvorové jsou červení polokrabové, kteří se na pláže chodí rozmnožovat.

Podle odborníků na mořskou biologii tito zvláštní živočichové hromadně umírají kvůli svému silnému pudu páření, který je nutí zabrat si teritorium na mořském dně a střežit ho. Pokud však dojde k silnému odlivu, krabi uschnou na slunci a uhynou. To se stává zejména ve chvíli, kdy mladí krabi nemohou najít místo ve vhodné hloubce, protože je obsazeno staršími a silnějšími jedinci.

Červení polokrabi umírají po milionech

Tento jev není v oblasti ojedinělý a každým rokem na plážích najdou smrt miliony jedinců polokrabů Munida gregaria. Někteří místní lidé v minlosti viděli na plážích vrstvy mrtvých tvorů silné až několik desítek centimetrů.

Letošní rok je však v tomto směru výjimečný, protože mrtví polokrabi se objevili na mnoha různých místech. Podle biologů to značí, že dospělí jedinci obsadili v loňském roce velké množství krabích teritorií. Dospělý jedinec vydrží na jednom střeženém místě až několik let.

Vědci chování těchto polokrabů zkoumali již v minulosti a zjistili, že pokud se mladý jedinec pokusí obsadit teritorium staršího a většího kraba, většinou to končí agresivním soubojem, a proto se krabi nemají kde usadit. Vědci však již v minulosti uvedli, že i když krabi hromadně umírají, jejich populace je obrovská. Dále čtěte: (Vědci kroutí hlavou: Na ostrově zničeném jadernými bombami našli něco velmi překvapivého).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve