Byly nalezeny unikátní záběry. Je na nich vidět, jak vypadal poslední tasmánský tygr planety

 Země a Příroda 
31. května 2020 07:44 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Benjamin zemřel v roce 1936 National Film and Sound Archive of Australia
Záběry, které byly pořízeny už před 84 lety a byly považovány za ztracené, spatřily znovu světlo světa. Je na nich totiž poslední žijící tasmánský tygr, který je dnes považován za již vyhynulý druh.

Záběry byly pořízeny v roce 1936 krátce předtím, než samec tasmánského tygra jménem Benjamin zemřel v zoologické zahradě v Tasmánii.

Záběry byly objeveny v zapomenutém cestopisu nazvaném „Tasmánie v říši divů“ a jsou logicky považovány za velmi vzácné.

Benjamin byla možná samice

Zvířeti na záběrech se sice přezdívalo Benjamin, ale zda se skutečně jednalo o samce,  nebylo nikdy jisté. Každopádně tento tygr, poslední na planetě, zemřel 7. září 1936 a jeho tělo se nezachovalo, byť to byl poslední kus žijící v zajetí.

Tasmánští tygři přitom v Tasmánii žili v poměrně hojném počtu, ovšem jejich populace se postupně začala snižovat poté, co do oblasti po roce 1803 začali přicházet Evropané.

Díky tomu se také tato zvířata dostala do zoologických zahrad po celém světě, ale i tam postupně vyhynula.

Tasmánský tygr byl masožravý vačnatec

Tasmánský tygr je vlastně jen takovou přezdívkou pro zajímavé zvíře, jehož správné rodové pojmenování je Vakovlk tasmánský. Toto zvíře bylo masožravým vačnatcem a někteří zástupci tohoto druhu byli nalezeni ve fosilním stavu už v období raného miocénu. 

Poslední kus byl pozorován ve volné přírodě v roce 1930, Benjamin zemřel v zajetí o šest let později. Přesto byl tasmánský tygr oficiálně prohlášen za vyhynulý druh až v roce 1982, tasmánská vláda tak učinila o čtyři roky později.

Přezdívku tasmánský tygr získal tento vačnatec podle pruhů na hřbetu, navíc tento druh byl skutečně velkým predátorem. Byl jedním ze dvou druhů vačnatců, u nichž se vak vyskytoval u obou pohlaví. U samců ale vak sloužil jako ochranný obal pro jeho vnější pohlavní orgány. Dále čtěte: Infikované včely samy praktikují sociální distancování, aby zabránily přenosu viru ve vlastní kolonii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?