V Mexiku bylo objeveno velké množsví mamutích kostí. Vědci si tak mohli složit další kousek skládanky

 Objevy 
29. května 2020 08:15 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mamuti byli loveni pravěkými lidmi Flying Puffin / Wikimedia
Archeologové v Mexiku učinili na březích dávného, dnes již neexistujícího jezera Xaltocan důležitý objev. Nedaleko místa, kde v minulosti objevili několik pastí na mamuty, našli velké množství kostí těchto obrovských prehistorických tvorů. Vědci si tak mohli složit další kousek skládanky a udělat si lepší obraz o tom, jak oblast jezera Xaltocan před tisíci lety vypadala.

Na březích dnes již neexistujícho jezera Xaltocan, vědci objevili velké množství mamutích kostí. Na první objevy v tomto nalezišti vědci narazili při záchranných archeologických pracích, které byly zahájeny v rámci přestavby letecké základny na civilní letiště. Experti z mexického Národního ústavu antropologie a historie začali s vykopávkami na třech místech loni v říjnu.

Objevili také mamutí pasti

Kosti byly objeveny jen kousek od místa, kde před časem objevili dvě pasti na mamuty se spoustou pozůstatků. Tyto pasti zde vykopali lovci mamutů před více než patnácti tisíci lety.

Nynější objev kostí zhruba šedesáti mamutů dokreslil vědcům obrázek o tom, jak oblast v okolí mělkého jezera Xaltocan před mnoha tisíci lety vypadala. Jezero bylo pro tyto velké tvory velice lákavým místem, čehož využívali také dávní lovci. Vědci plánují dokončení archeologických prací na místě v roce 2022, kdy je rovněž plánováno dokončení letiště.

Mamuty zřejmě nezabili lidé

Oblast jezera Xaltocan byla mamuty vyhledávána, protože poskytovala bohaté zásoby obživy. Vědci k objevu uvedli, že kosti šedesáti mamutů nevykazují žádné známky po usmrcení nástroji, které se k jejich lovu dříve používaly. Také proto se vědci domnívají, že mamuti zřejmě uvízli v bahně, kde hromadně zemřeli.

Vědci nyní budou nalezené kosti dále zkoumat, protože existují důkazy o tom, že lidé mamuty mohli úmyslně do bahna nahánět a poté, co byli tito nebezpeční tvorové paralyzováni, lidé je mohli rozřezat na maso.

Nebylo by to poprvé kdy archeologové přišli na to, že dávní lovci využívali některá místa jako přírodní past. Vědci si od dalšího výzkumu také slibují, že mohou lépe pochopit, jakým způsobem přesně pravěcí lidé mamuty lovili a konzumovali. Dále čtěte: (V Maroku byla objevena kostra gigantického vodního predátora. Byl mistrem rybolovu).

Témata: mamut, lovec, člověk, past
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008