Dům z doby ledové vyrobený z kostí více než 60 mamutů je pro archeology záhadou

 Objevy 
24. března 2020 07:13 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Nález není neobvyklý, ale je záhadný Alex Pryor
Archeologové v Rusku našli velký kruh, který vypadá jako z hororového filmu. Tvoří ho totiž kosti mamutů a dalších tvorů z doby ledové, kteří žili před více než 20 000 lety.

Mezi pozůstatky jsou kosti zhruba 60 mamutů, stejně jako kosti sobů, koní, medvědů, vlků, červených lišek a lišek polárních, uvedli vědci. V nálezu jsou zastoupeny všechny části mamutích těl od velmi velkých kostí, jako jsou lebky a nohy, až po menší kosti, jako jsou obratle.

Archeologům je známo asi 70 dalších kruhů z kostí zvířat z doby ledové na přibližně 25 lokalitách na Ukrajině a v Rusku, ale nově objevený je nejstarší v historii, tvrdí archeolog Alex Pryor.

Nerozluštěná záhada

Kruhy z kostí mají v průměru asi 11 metrů a lze si je představit jako prstenec mamutích kostí naskládaných na sebe. Kosti navíc byly stále spojeny, což naznačuje, že alespoň některé kosti byly ještě obaleny masem, když byly přidány do kruhu.

Pryor uvedl, že někteří archeologové spekulovali o dřevěných sloupech, používaných k držení střechy vyrobené ze zvířecích kůží, ale na  místě nálezu, zvaném Kostenki 11, se nic takového nenašlo.

Extrémní zima a sklad potravin

Poslední doba ledová postihla severní Evropu před 75 000 až 18 000 lety, ale dosáhla svých nejchladnějších teplot během období od asi 23 000 do 18 000 let, kdy byl postaven kruh z kostí v Kostenki 11.

Během této doby byla léta krátká a chladná, zatímco zimy byly dlouhé a velmi chladné. Mrazivé teploty přiměly mnoho lidských skupin k tomu, aby zamířily na jih, kde byla hojnější kořist a další zdroje potravy. Nakonec také komunita, která vybudovala tento kostní kruh, odešla, i když poblíž byla řeka, která jim mohla poskytnout čerstvou vodu.

Tato komunita nezanechala mnoho vodítek o tom, jak tuto kruhovou kostní strukturu používala. Je možné, že se jednalo o dům. Ale Pryor a jeho kolegové navrhli další možnost. Možná, že tyto domy z kostí sloužily jako spižírna, protože každý mamut v kruhu původně na sobě měl jisté množství masa.

Analýza drobných úlomků nalezených v kostním kruhu a třech jámách umístěných poblíž, odhalily spálené kousky uhlí a kostí. Tato zjištění naznačují, že i přes tuhou zimu byly poblíž stromy, které lidé používali jako otop. Navíc to ukazuje, že tito lidé pálili i kosti, které produkují jasnější oheň.

Analýza místa také odhalila 300 drobných kamenných a pazourkových oštěpků, které pravděpodobně vznikly při výrobě nástrojů na porcování zvířat a škrábání kůží. Našlo se také více než 50 malých spálených semen, zbytky místních rostlin a zbytky potravin po vaření a jídle.

I to podporuje předpoklad, že kruhy z mamutích kostí a kostí dalších zvířat doby ledové byly skutečně prastarými spižírnami, postavenými v místě, kde naši předkové obvykle hodovali. Dále čtěte: Bouře ve Skotsku odhalila 1500 let starý vikingský hřbitov. Může objasnit historii ostrovů.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008