Nová studie popisuje posmrtné zážitky. Lidé popsali svá setkání se smrtí pozitivně

 Záhady a tajemství 
06. února 2020 07:05 / Mirka Malá
  15
📷
2 fotografie v galerii
Lidé popsali svá setkání se smrtí pozitivně Depositphotos
Ti, kteří se dočasně vyhnuli smrti, se vrátili s pozitivním vnímáním toho, co objevili na takzvané druhé straně. Jejich svědectví vědce povzbuzuje k hlubšímu zkoumání toho, co se děje na "druhém břehu".

Ve svých písemných svědectvích použili jednotlivci, kteří se tzv. setkali se smrtí, pozitivně laděná slova jako „vidět“ a „světlo“, a to mnohem častěji než ta negativně laděná jako „strach“ a „smrt".  Pro vědce to znamená, že většina lidí na zážitky ve chvílích, kdy byli blízko smrti, reaguje pozitivně.

Nová studie použila také umělou inteligenci

Na rozdíl od předchozích studií, využila tato nová také umělou inteligenci k poskytnutí objektivního a nezaujatého přístupu k pochopení lidského vědomí po těchto stavech, které jsou jinak spíše považovány za subjektivní a individuální jev.

Profesorka fyziky a astronomie Andrea Soddu, členka Institutu mozku a mysli, spolupracovala na studii s belgickým neurologem Stevenem Laureysem a kolegy ze společnosti Western a ULiège.

Tradičně se zkoumají zážitky blízké smrti pomocí standardizovaných dotazníků, jako je stupnice Greyson, která zahrnuje dotazy typu „Měli jste pocit klidu a bylo vám příjemně?“ nebo „Cítili jste se odděleně od svého těla?“. To je ale potenciálně zaujatý přístup, který může zkreslovat vzpomínky lidí a následné závěry.

Nová studie tedy kladla důraz na to, aby lidé svoje zážitky ze setkání se smrtí popisovali zcela nezaujatě. Tím se vědci vyhnou předpokladům a následně i falešným závěrům.

Je po smrti krásně?

V nové studii vědci zkoumali 158 účastníků analýzou jejich příběhů a zážitků po jejich setkání se smrtí. Tento model využívá frekvence a korelace klíčových slov, jako je „vidět“, „světlo“, „mrtvý“ a „strach“.

Jakmile byla data načtena, neurovědci vyvinuli vizuální prezentaci nálezů, jako jsou grafy a dendrogramy, aby ilustrovali blízkost konkrétních slov, protože se vztahují k pozitivním a negativním konotacím k zážitkům blízkým smrti.

Vědci hodlají ve svém výzkumu pokračovat a zkoumat další lidi, kteří jen těsně unikli smrti. V budoucnu by tak mohli vytvořit obrovskou databázi dat, která by jim dala jasný důkaz o tom, co se vlastně na "druhém břehu" děje, a jak se lidé, jež se ocitnou blízko smrti, vlastně cítí a jak takovou situaci vnímají.

Už nynější data ale naznačují, že většinou jde o pozitivní zážitek, který na těch, kdo jím prošli a následně se vrátili zpět k životu, nezanechává žádné negativní dopady. Dále čtěte: Démon s rozeklaným jazykem byl nalezen na hliněné desce v knihovně asyrských exorcistů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty