V Itálii objevili hrobku významného bojovníka z Doby železné i s válečným vozem

 Objevy 
01. února 2020 07:44 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Nález hrobky z doby železné je velkým překvapením Antiquity Publications
Archeologové nalezli v Itálii pozůstatky celého válečného vozu s železnými koly v nově objevené hrobce z doby železné ve střední Itálii. Hrobka ukrývala i další bohatství jako zbraně, přilbu a nádoby z bronzu a jílu. Tělo vlastníka vozu je však dávno pryč.

Válečník byl i s předměty pohřbem opravdu hluboko, protože jinak by hrob nepřežil staletí, kdy se z místa stala orná půda. Nad hrobem se původně klenula obrovská nadzemní mohyla, kterou právě orba postupně likvidovala.

V hrobce archeologové ale nenalezli tělo pohřbeného, neboť to se po tak dlouhé době již nemohlo dochovat. To, co ale v hrobce našli, jim dává docela dobrý obrázek o tom, kdo byl v tomto 2 600 let starém hrobě pohřben. Podle archeologů díky dochovaným předmětům lze soudit, že šlo o muže s aristokratickým postavením.

Hrobka se našla díky plánované výstavbě

Archeologové našli vzácnou hrobku při kontrole terénu před výstavbou nového sportovního komplexu v údolí řeky Nevoly. Letecký průzkum nad městem Corinaldo archeologům napověděl, kde se hrobka skrývá.

Pohled z ptačí perspektivy totiž ukázal zbytky velkých kruhových příkopů. Vědcům se to zdálo zvláštní, takže se pustili do vykopávek. Nejprve ale sondami zmonitorovali anomálie v půdě. Tým také použil magnetické sondy, aby zjistil, zda se pod zemí ukrývají nějaké kovové artefakty.

Tyto průzkumy naznačily, že pod příkopy jsou hrobky. Brzy poté, co archeologové začali kopat, našli tuto hrobku i s jejími poklady.

Hrob je obklopen kruhovým příkopem širokým 30 metrů, který vytvářel mohylu. Hrobka sama o sobě je ale podstatně menší, měří jen 3,2 x 2,8 m. Na tehdejší dobu jde o opravdu velkou hrobku a velmi vzácný nález.

Hrobka se datuje do sedmého století po Kristu, takže pravděpodobně patřila ke kultuře Piceni, skupině lidí z doby železné, kteří žili podél pobřeží Jaderského moře v Itálii. Byli to válečníci. Podle prvních analýz hrobky patřilo pohřbené tělo osobě, která ve své době měla politickou, vojenskou a ekonomickou moc. Dále čtěte: Vědci už vědí, proč jsou stromy ginkgo biloba téměř nesmrtelné.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod