Objevené jámy v okolí Stonehenge jsou velkou záhadou. Každopádně je vytvořil člověk už před tisíci lety

 Země a Příroda 
16. května 2022 18:59 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Tisíce let staré jámy vědci objevili pomocí elektromagnetické indukce Unsplash
Stonehenge nepřestává přitahovat laickou i odbornou veřejnost. Možná je to i tím, že neustále vydává nová a nová tajemství.

Vědci totiž provedli studii okolí Stonehenge pomocí elektromagnetické indukce a nestačili se divit. Průzkum jim totiž odhalil něco zcela neuvěřitelného, o čem dosud neměli ani tušení.

Síť hlubokých jam

Stonehenge je totiž obklopen sítí hlubokých jam. Každá má zhruba 2,4 metru a dozajista byly vyhloubeny nebo postaveny člověkem, a to už před mnoha tisíciletími. Velkou záhadou ovšem zůstává, proč byly postaveny a k čemu mohly sloužit.

Jedna z posledních studií, která zkoumala význam samotného Stonehenge, došla k závěru, že se v podstatě jedná o kalendář. Potvrdily to počty a umístění kamenů a jejich porovnání se starověkými kalendáři. Podle Stonehenge měl rok 365 a čtvrt dne. Kalendářní měsíc měl ovšem jen tři týdny, každý o deseti dnech. Takže pokud je Stonehenge kalendář, k čemu ty jámy okolo něj?

Vědci si myslí, že měly obřadní význam, podobně jako jámy nalezené v blízkosti starého parkoviště u tohoto kamenného památníku. Ty byly dokonce postaveny nebo vyhloubeny 8 tisíc let před naším letopočtem a našly se v nich různé totemy i lovecké zbraně.

"Objev největší známé raně druhohorní jámy ukazuje, že to bylo zvláštní místo pro komunity lovců a sběračů tisíce let předtím, než byly vztyčeny první kameny Stonehenge," řekl archeolog Nick Snashall. V okolí památníku jich vědci při průzkumu našli na 415, i když ne všechny byly vytvořeny člověkem před tisíci lety. Některé z nich skutečně vznikly 8 tisíc let před naším letopočtem, jiné zase v době bronzové, tedy asi 1 300 let před naším letopočtem. Ta nejstarší je dokonce 3 metry široká a necelé dva metry hluboká.

Jak technologie postupuje dopředu, mohou jejich výhod a schopností využívat i archeologové. A díky tomu tvrdí, že v budoucnu budou díky těmto technologiím objeveny ještě mnohá překvapení.

Autorský článek, další použité zdroje: Journal of Archeological Science

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47