Rozlehlé jezero o velikosti města je ukryto kilometry pod antarktickým ledovým štítem. Objeveno bylo až nyní

 Země a Příroda 
13. května 2022 14:55 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Antarktida je velmi nehostinné prostředí, průzkum jezera bude složitý Unsplash
Hluboko pod ledem Východoantarktického ledového příkrovu, největšího ledového příkrovu na světě, našli vědci obrovské jezero s kapalnou vodou. Dosud o něm nikdo neměl ani tušení.

Ledový příkrov je ledová masa, která je větší než 50 000 km². Jedním ze dvou velkých ledových příkrovů v Antarktidě a největší na celé planetě je Východoantarktický ledový příkrov, který leží mezi 45° západně a 168° východně ve směru zeměpisné délky. Nyní našli vědci hluboko pod tímto ohromným ledovým příkrovem obrovské jezero s kapalnou vodou. Jezero pojmenovali Lake Snow Eagle a věří, že sedimenty v něm mohou obsahovat informace o vývoji antarktického ledového příkrovu od jeho nejranějšího formování a možná i před ním.

Vydá jezero cenná data?

"Toto jezero pravděpodobně ukrývá záznamy o celé historii ledového příkrovu východní Antarktidy, o jeho vzniku před více než 34 miliony let, stejně jako o jeho růstu a vývoji napříč ledovými cykly,“ říká geofyzik Don Blankenship z University of Texas v Austin's Institute for Geophysics. "Naše pozorování také naznačují, že ledový příkrov se výrazně změnil asi před 10 000 lety, i když netušíme proč."

Přestože je východní Antarktida nejchladnějším místem na Zemi, byly na tomto území objeveny už stovky jezer kapalné vody, známých jako subglaciální jezera, uvádí Science Alert. Jak se ale pod tunami ledu může dařit jezeru s vodou? Funguje to zjednodušeně řečeno asi tak, že tuny ledu nad jezerem vytváří tlak, který dramaticky snižuje bod mrazu vody, která se ukrývá pod nimi. Kromě toho samotný ledový plát poskytuje izolaci proti mrazivému vzduchu, zatímco kameny pod jezerem zase poskytují zdroj ohřevu. A pokud je navíc voda slaná,  pak dál snižuje hodnotu bodu případného zamrznutí.

A jak vědci vlastně toto obrovské jezero našli? Prvním znamením byla velká deprese pozorovaná v ledovém příkrovu, kterou odhalily satelitní snímky. Výzkumný tým vedený geofyzikem Shuai Yanem z Texaské univerzity se tedy pustil do získávání radarových dat z této oblasti a také do měření magnetického pole Země. Výzkum jim zabral celé tři roky.

Analýza radarových dat odhalila velkou skvrnu hluboko pod ledem, která jasně svítila. Vědci potvrdili, že jde o jezero, které tedy pojmenovali Lake Snow Eagle. A navíc jde o jedno z největších subglaciálních jezer, jaké kdy bylo zatím objeveno.

Jezero je 42 kilometrů dlouhé

Vodní plocha leží asi 3,2 km pod ledovým příkrovem a je skutečně obrovská. Měří asi 42 kilometrů na délku a 15 kilometrů na šířku, pokrývá plochu 370 kilometrů čtverečních a obsahuje 21 kilometrů krychlových vody s hloubkou 200 metrů.

Na dně jezera leží vrstva nezpevněného sedimentu. Vzhledem k tomu, jak dlouho trvá, než se sediment nahromadí v těchto subglaciálních prostředích, se tým domnívá, že tam je už hodně dlouho, možná od doby před vznikem samotného ledového příkrovu. "V tomto jezeře se hromadí sedimenty po velmi dlouhou dobu a mohly by nás provést obdobím, kdy Antarktida neměla vůbec žádný led, až do období, kdy došlo k hlubokému zamrznutí," říká glaciolog Martin Siegert z Imperial College London ve Velké Británii. "Nemáme jediný záznam všech těch událostí na jednom místě, ale sedimenty na dně tohoto jezera by mohly konečně tyto informace vydat."

Vzhledem k tomu, že jezero je prakticky uvězněno pod několikakilometrovým ledem a na skutečně velmi nehostinném místě, bude pro vědce velmi složité jezero a jeho sedimenty zkoumat. Proto zřejmě u jezera v budoucnu vznikne nová vědecká stanice.

Autorský článek, další použité zdroje: Geology, Science Alert

 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008