Svět dinosaurů měl svého koronosaura. Pocházel z Kanady a vážil dvě tuny

 Země a Příroda 
30. srpna 2020 14:00 / Vladimír Socha
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rohatí dinosauři byli velmi úspěšní stádní býložravci, kteří na konci druhohorní éry patřili k nejpočetnějším dinosaurům Vladimír Rimbala
V současnosti je slovo koronavirus skloňováno na všechny způsoby. Málokdo ale ví, že svého "koroňáka" měl i svět dinosaurů. Své jméno získal podobně - také jeho límec měl tvar koruny, podobně jako "obálka" současného obávaného viru.

Pokud nějaké slovo dnes začíná na „corono“, nepochybně nás napadne zejména epidemie koronaviru, která už stihla významně zasáhnout do životů miliard lidí na této planetě. Pro trochu odlehčení si nyní představme rohatého dinosaura, který byl v roce 2012 pojmenován Coronosaurus brinkmani. Pozdně křídový rohatý dinosaurus samozřejmě nemá s aktuálními událostmi pranic společného, pouze jeho rodové jméno dnešní situaci tak trochu evokuje. Doslova znamená „korunovaný ještěr“ a odkazuje k sérii kostěných růžků (odborněji epiparietálů) vyrůstajících z jeho lebečního límce do podoby jakési kostěné koruny.

Jméno mu dal lebeční límec ve tvaru koruny

Podívejme se tedy na tohoto kanadského ptakopánvého býložravce blíže. Koronosaurus byl velmi blízkým příbuzným známějších rodů Centrosaurus, Styracosaurus, Rubeosaurus nebo Spinops. Zkameněliny tohoto dinosaura byly objeveny v sedimentech souvrství Oldman na území kanadské provincie Alberty. To znamená, že koronosauři žili v období raného geologického věku kampán (pozdní křída) asi před 77 miliony lety. Obývali území rozsáhlé záplavové nížiny nedaleko pobřeží Velkého vnitrozemského moře a sdíleli své ekosystémy s bohatou paletou dalších dinosaurů. Koronosauři dokonce žili v období největší druhové rozmanitosti neptačích dinosaurů na území západu Severní Ameriky. Co o nich ale v současnosti vlastně víme?

Byl velký asi jako statný nosorožec

Fosilie tohoto rohatého dinosaura byly vykopány v letech 1996 a 2000 v lokalitě Sandhill Creek týmem kanadského paleontologa Philipa J. Currieho. Jak již bylo zmíněno, v roce 2005 byl vykopaný materiál pojmenován jako Centrosaurus brinkmani, a to na počest badatele Donalda Brinkmana z Tyrrellova paleontologického muzea v Drumhelleru, který se významně podílel na výzkumech. Nápadným anatomickým znakem těchto ceratopsidů byly zejména jejich výrazné lebeční růžky, jinak se ale ostatním příbuzným nejspíš značně podobal. To platí i o jeho rozměrech, které činily zhruba 5 až 6 metrů délky a kolem 2000 kilogramů hmotnosti.

Lebka velká jako šatní skříň

Samotná lebka byla dlouhá necelé dva metry a stejně jako u ostatních zástupců této skupiny dinosaurů byla velmi mohutná a těžká. Jednalo se tedy o středně velkého ceratopsida, avšak podstatně menšího, než byl například geologicky mladší rod Triceratops, jehož hmotnost pravděpodobně přesahovala i 10 000 kilogramů. Koronosauři měli velmi malé špičaté růžky nad očnicemi a dlouhý roh v nasální části lebky. Ten mohl sloužit jako zbraň, ať již pro potřeby vzájemných soubojů mezi samci, anebo pro obranu před teropodními dinosaury. Zajímavé je, že některé z těchto znaků jsou typické pro mláďata, objevený jedinec koronosaura byl ale téměř s jistotou dospělým jedincem. Představuje tedy dalšího zajímavého rohatého dinosaura, který nemá s koronavirovou krizí naprosto nic společného. Další články s podobným tématem naleznete například zde a také zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47