Všudypřítomný prach zničil Lander InSight. Na Marsu vydrží v provozu sotva pár měsíců

 Vesmír 
21. května 2022 09:35 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Solární panely landeru jsou pokryty neprodyšnou vrstvou prachu NASA
Když vše půjde dobře, vydrží lander InSight na Marsu do konce roku. Ale to je ta lepší varianta. Marsovský prach totiž pokryl jeho solární panely už tak silnou vrstvou, že vozítko už prakticky nemá skoro žádnou energii.

NASA oznámila, že vrstva prachu je už tak silná, že přistávací modul přišel už o celých 90 procent energie. Zda vůbec vydrží pracovat do konce tohoto roku je tedy velkou otázkou.

Lander zachytil obrovská marsotřesení

InSight přistál na Marsu v listopadu 2018 a jeho vědecká kapitola se tedy uzavře v podstatě po čtyřech letech. A to i přes fakt, že se NASA pokoušela solárním panelům ulevit od silné vrstvy prachu pomocí robotického ramene, kterým vozítko disponuje.

Aby ale NASA vůbec umožnila landeru fungovat po dobu posledních několika měsíců, nakonec se rozhodla robotické rameno zablokovat a zbylou energii přesměrovat tak, aby InSight ještě chvíli vydržel. I tak ale NASA odhaduje, že v září už lander nebude schopen posílat na Zemi data ani obraz a při troše štěstí inženýři obdrží tu a tam nějaká ta data.

I tak ale InSight stihl prakticky dokončit všechny úkoly, které mu byly svěřeny. Během svého pobytu na Marsu detekoval stovky marsotřesení, mnohá z nich rekordní. To poslední monitoroval začátkem května a šlo o největší otřesy, jaké kdy byly mimo Zemi zaznamenány.

"Doufali jsme v čištění prachu, jako jsme to již několikrát zažili na roverech Spirit a Opportunity," řekl Bruce Banerdt, hlavní výzkumník InSight v laboratoři Jet Propulsion Laboratory NASA v jižní Kalifornii, která misi vede. "To je stále možné, ale energie je příliš nízká, takže se chceme soustředit na maximum z vědy, kterou můžeme ještě shromáždit."

Autorský článek, další zdroj: NASA

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod