Nová teorie slavného astronoma říká, že náš vesmír mohli stvořit mimozemšťané v laboratoři

 Vesmír 
28. dubna 2022 09:58 / Mirka Malá
  3
📷
2 fotografie v galerii
Co když jsme jen umělou líhní života? Depositphotos
Přední harvardský astronom Avi Loeb přišel s teorií, že velmi vyspělá mimozemská civilizace mohla celý náš vesmír stvořit uměle, něco na této úvaze rozhodně je.

"Vzhledem k tomu, že náš vesmír má plochou geometrii s nulovou čistou energií, mohla vyspělá civilizace vyvinout technologii, která pomocí kvantového tunelování vytvořila dětský vesmír z ničeho,“ napsal Loeb ve Scientific American minulý rok.

Tato teorie sjednocuje dvě zdánlivě protichůdné představy. Jednak myšlenku, že vyšší moc řídí náš osud a sekulární koncept kvantové gravitace. To je obor fyziky, který se snaží gravitaci zapracovat do teorie kvantové mechaniky, což se lidstvu zatím nepodařilo. Tato teorie primárně závisí na schopnosti vzdálené vyspělé civilizace propojit jak kvantovou mechaniku, tak gravitaci a následně identifikovat a znovu vytvořit všechny složky vesmíru.

Nová klasifikace civilizací

Kromě teorie o uměle vytvořeném vesmíru, přišel tento uznávaný astronom také s novým způsobem klasifikace toho, co dělá civilizaci vyspělou. Jde o způsob, který se odklání od systému sovětského astrofyzika Nikolaje Kardaševa, který dosud klasifikoval civilizace na základě množství energie, kterou generují a spotřebovávají.

Loeb tedy navrhl rámec, který rozděluje pokročilé civilizace do tříd na základě jejich schopnosti reprodukovat astrofyzikální podmínky, které vedly k její existenci. Pozemšťané by tak spadali do třídy C, protože jako nízkoúrovňová technologická civilizace bychom nebyli schopni obnovit naše současné podmínky, kdyby Slunce náhle zemřelo. A to Loeb dokonce tvrdí, že bychom klidně mohli spadnout i  do kategorie D, protože aktivně ničíme náš jediný domov. Dále je tu podle Loeba civilizace třídy B, která je dostatečně pokročilá na to, aby znovu vytvořila podmínky, ve kterých žije, nezávisle na své hostitelské hvězdě.

A nyní velké finále. Civilizace třídy A by podle Loeba byla schopna generovat velké množství temné energie, a jak také Loeb navrhuje, vytvářet tzv. dětské vesmíry nebo menší vesmíry ovládané touto vyšší civilizací, které by mohly potenciálně plodit život. Také naznačuje, že díky konkurenci by byla schopna dosáhnout této úrovně sofistikovanosti vždy jen jedna vyspělá civilizace.

Zní to sice jako bláznivá teorie, ale ostatní vědci se nebrání tomu ji dál rozvíjet. Mimo jiné tato teorie totiž přináší řadu zajímavých otázek. Například co dělá civilizaci skutečně technologicky vyspělou? Nebo jsme my sami pokročilá simulace? Uvidíme. Studie o tom, že je tu přinejmenším padesátiprocentní šance na to, že fakticky žijeme v simulaci, už provedeny byly.

Zdroj: Scientific American, Popular Mechanics.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47