Čína chce být první, kdo najde v hlubokém vesmíru novou Zemi. Postaví obří teleskop

 Vesmír 
20. dubna 2022 08:38 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Čína chce vyhrát závod o objevení nové Země Pixabay
Čína pracuje na plánu, jak objevit v hlubokém vesmíru novou Zemi jako první. A jak se zdá, Čína hodlá ve vesmírných závodech nahradit Rusko.

Začátkem tohoto roku Čína deklarovala svoje ambice v oblasti vesmírného průzkumu, které zahrnují plány na vybudování základny na Měsíci a sběr vzorků z Marsu. Nyní se zdá, že komunistický národ má ještě mnohem větší ambice. Chce jako první objevit planetu jako je naše vlastní Země, samozřejmě někde ve vzdálených slunečních soustavách, jak uvádí Nature.

Mise Earth 2.0

Vědci podporovaní čínskou vládou budou prohledávat hluboký vesmír a hledat exoplanety obíhající kolem hvězdy, jako je naše Slunce, samozřejmě v nějaké obyvatelné zóně. Tato Země 2.0 by však také musela mít správné podmínky pro podporu kapalné vody a potenciálně života. Očekává se, že někdy v květnu astronomové zveřejní podrobnosti o misi, jejíž přípravy nyní vrcholí.

V čem bude čínská mise jiná, než probíhající západní mise, které se rovněž snaží najít jakýkoliv mimozemský život ve vesmíru, není tedy zatím vůbec jasné. Zatím se ví jen to, že Čína bude mít výkonný satelit, který obsahuje sedm dalekohledů a bude prohledávat vzdálené sluneční soustavy po dobu čtyř let. Šest z dalekohledů se silně zaměří na souhvězdí Cygnus – Lyra, tedy stejnou část vesmíru, kterou pozoroval dalekohled NASA Kepler téměř deset let, než v roce 2018 odešel tzv. do důchodu.

Čína postaví obří teleskop

Čínské dalekohledy budou fungovat pomocí osvědčené metody sledování jasu hvězdy. Když před hvězdou projde velký objekt, ztmavne. Tyto změny jasnosti mohou naznačovat, že může jít o exoplanetu. Nicméně astronomové už ve vesmíru zmapovali tisíce exoplanet.

Tým, který se skládá z přibližně 300 vědců a inženýrů, doufá, že svoji kosmickou loď vypustí někdy před koncem roku 2026. Podstatnější zřejmě bude vývoj výkonného vesmírného dalekohledu, nazvaný Xuntian nebo také Čínský vesmírný teleskop (CSST). Očekává se, že CSST bude mít primární zrcadlo a také zorné pole 300krát větší než Hubbleův vesmírný teleskop od NASA. Takto široké zorné pole by umožnilo dalekohledu pozorovat až 40 procent oblohy během deseti let.

Zdroj: Nature, New York Post

 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve