Dokonalá iluze nebo vytesaný vchod do marťanské skály? Jeden z nejnovějších snímků z Marsu doslova obletěl svět

 Vesmír 
14. května 2022 10:43 / Mirka Malá
  7
📷
2 fotografie v galerii
Je to vchod vytesaný do skály, nebo jen optický klam? NASA
Jeden z nejnovějších snímků, které pořídilo vozítko Curiosity na Marsu doslova obletěl svět. Je to nebo není dokonale vytesaný vchod do marťanské skály? Mezi odborníky panuje názor, že se pravděpodobně jedná o smykovou zlomeninu, tedy výsledek nějakého druhu napětí ve skále, které odlomilo její část.

Fotografie vypadá tak realisticky, že je klidně možné si myslet, že jde o vchod, vedoucí do nějakých podzemních prostor ve skále, které tam měli nebo mají Marťani, nebo možná může jít o portál do jiného vesmíru. Rozhodně to velmi připomíná skalní vchody do egyptských hrobek ve slavném Údolí králů.

Co to doopravdy je?

To vlastně pořádně nikdo neví. Nicméně mezi odborníky panuje názor, že se pravděpodobně jedná o smykovou zlomeninu, tedy výsledek nějakého druhu napětí ve skále, které odlomilo její část. Mohlo se to stát například při marsotřesení. Jen od dubna 2019 zaznamenal robotic lander InSight od NASA na Marsu na 950 marsotřesení. A to je opravdu vysoké číslo. Některá byla navíc skutečně rekordní.

K poslednímu a také zatím největšímu změřenému otřesu zaznamenanému na Marsu došlo 4. května, tedy skutečně nedávno a vědci se nyní snaží určit, v jakém místě k němu přesně došlo a co jej způsobilo, informoval Science Alert

Fotografie se skalním útvarem a vchodem vypadá, že odráží reálnou velikost, přitom ve skutečnosti se  jedná jen o malinkatý vchod o velikosti několika centimetrů. NASA fotografii zatím nijak nekomentovala. A i to samozřejmě může mít své důvody. Co když to doopravdy je vchod do skalních prostor?

Snímek byl pořízen v geologickém útvaru Greenheugh Pediment kamerou Mast na vozítku Curiosity před několika dny, přesněji 7. května, tedy jen pár dní po velkém marsotrětřesení. Rovery, které na Marsu už pracují celé roky, za tu dobu vyfotografovaly už celou řadu podivných útvarů, které velmi připomínaly mimozemské struktury. Nikdy ale nebylo oficiálně potvrzeno, že by se jednalo o nějaký pozůstatek po tamní civilizaci.

Jako příklad stačí uvést třeba podivný objekt ve tvaru krychle, který loni na Měsíci vyfotografovalo čínské vozítko Yutu 2. Po detailním zkoumání se ukázalo, že rozhodně nešlo o žádnou mimozemskou stavbu, ale prostě jen o další skálu. Světlo a perspektiva jí jen daly kvádrový tvar.

A tak tomu zřejmě bude i v tomto případě. Tajemný skalní vchod nicméně aktuálně přitahuje hodně pozornosti a budeme si muset počkat na oficiální vysvětlení vědců, kteří nyní data z vozítka Curiosity pečlivě zkoumají.

Rover Curiosity pracuje na Marsu od roku 2012. Rover nese pokročilou sadu přístrojů pro vědecká studia, Rover  analyzuje vzorky odebrané z půdy a vyvrtané z hornin. Palubní laboratoř roveru tyto horniny studuje a snaží se detkovat chemické stavební kameny života.

Zdroj: Autorský článek, Science Alert, NASA

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47