Mars je neustále zmítán marsotřesením. Robotic lander InSight zaznamenal dokonce rekordní hodnoty

 Vesmír 
27. dubna 2022 11:54 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
InSight za tři roky zachytil už 950 zemětřesení NASA / volný zdroj
Jen od dubna 2019 zaznamenal robotic lander InSight od NASA na 950 marsotřesení na Marsu. A to je opravdu obrovské číslo. Některá byla navíc skutečně rekordní.

Lander zaznamenal dva nejsilnější otřesy, které byly dosud na Marsu zjištěny, přičemž oba měly magnitudu 4 Richterovy stupnice. Tyto seismické události se přihnaly z odvrácené strany Marsu a jedna také dosáhla rekordu pro nejdelší marsotřesení, uvádí New Atlas.

Jádro Marsu je opravdová divočina

Monitoring takových událostí poskytuje vědcům nebývalý pohled do nitra planety od kůry po jádro.  Ale nové detekce přinesly nová překvapení. Jedna událost označená jako S0976a byla detekována 25. srpna 2021 a měla sílu 4,2. Další s označením S1000a, následovala 18. září s magnitudou 4,1, což znamená, že obě marsotřesení byla asi pětkrát silnější než jakékoli dříve detekované. Druhé marsotřesení bylo navíc nejdelší dosud zaznamenané a trvalo neuvěřitelných 94 minut.

Tyto dvě události navíc přišly z opačné strany planety. Epicentrum S0976a bylo vysledováno do obrovské sítě kaňonů zvané Valles Marineris. Snímky pořízené z oběžné dráhy již dříve odhalily rysy, které naznačují, že oblast je seismicky aktivní, ale toto je první potvrzené marsotřesení v této oblasti. Přesný původ druhého marsotřesení nelze přesně určit, kromě toho, že také pocházelo ze vzdálené strany.

Kvůli původu obou zajímavých marsotřesení na druhé straně Marsu, bylo pro lander InSight složité zachytit přímé seismické vlny, nicméně z jejich frekvencí se podařilo vypočítat hloubku každého z nich.

Marsotřesení S0976a mělo hloubku okolo 50 kilometrů pod povrchem, což vědcům napovídá, že zdroj samotného marsotřesení se nachází opravdu velmi hluboko. S1000 ale mělo mnohem širší spektrum frekvencí vln, což z něj podle vědeckého týmu dělá jasnou odchylku od všeho, co dosud známe.

Zdroj: New Atlas, Geo Science World

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve