Na první pohled jen kus velké skály. Tento asteroid má ale neuvěřitelnou hodnotu přes 10 tisíc kvadrilionů dolarů. NASA k němu vysílá velkou misi

 Vesmír 
25. dubna 2022 11:09 / Mirka Malá
  8
📷
1 fotografie v galerii
Asteroid Psyche má neuvěřitelnou hodnodu díky svému nerostnému bohatství NASA
Na první pohled je to kus velké skály. Říká se mu ale "zlatý asteroid", protože je zřejmě plný různých vzácných nerostů. A jejich získání by změnilo spoustu věcí tady na Zemi.

Vzácná vesmírná skála jménem 16-Psyche je dvakrát tak široká než Wales a pohybuje se v pásu asteroidů mezi drahami Marsu a Jupiteru. Byl objeven v roce 1852 a byl kdysi známý jako "zlatý asteroid“, protože vědci věřili, že se většinou skládá právě ze zlata.

16-Psyche ale ukrývá jiné nerosty

Nová pozorování však naznačují, že Psyche je s největší pravděpodobností tvořen směsí horniny, železa a niklu. A letos v létě se NASA vydá na misi, jenž bude  studovat tento asteroid bohatý na kovy ve snaze určit jeho původ, uvádí New York Post.

Po vzletu z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě dorazí sonda ke svému cíli na začátku roku 2026. Předpokládá se, že asteroid je rozbitým jádrem planetesimály, malého světa o velikosti města nebo malé země. Planetesimály jsou tělesa, která podle vědců dala vznik sluneční soustavě. Pokud je Psyche planetesimální, může jeho průzkum také hodně napovědět o složení vnitřku naší Země. Jádro Země je totiž kilometry hluboko pod pláštěm a kůrou, takže je téměř nemožné jej studovat.

Věda nebo peníze

Astronomové na Zemi studovali asteroid velmi podrobně a věří, že má tvar trochu jako brambor. Což je na něm zřejmě to nejméně zajímavé. Co je mnohem zajímavější je fakt, že existuje odhad, podle něhož různé kovy na Psyche mají hodnotu neuvěřitelných 12 000 kvadrilionů dolarů.

To znamená, že kdybychom jej nějak dopravili na Zemi, zničilo by to ceny komodit a způsobilo by to kolaps světové ekonomiky v hodnotě asi 60 bilionů liber.

A to není všechno. Nakonec je totiž na Psyche i to klíčové zlato, dokonce podle odborníka Scotta Moora tak obrovské množství, že by to tady na Zemi doslova zruinovalo celý zlatý průmysl.,

NASA nicméně tvrdí, že mise bude čistě věděcká, nikdo údajně neplánuje žádnou vesmírnou těžbu drahých kovů přímo z asteroidu. Ale to samozřejmě ještě nemusí nic znamenat.

Zdroj: New York Post, The Sun

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod