Obezita a jak se jí jednoduše zbavit. Vědci mají nové poznatky
Obezita patří mezi civilizační choroby a podle Světové zdravotnické organizace se její výskyt ve světě od sedmdesátých let minulého století téměř ztrojnásobil. V současné době se odhaduje, že na Zemi žijí téměř dvě miliardy dospělých lidí s nadváhou. A z toho přibližně třetina, tj. více než 650 milionů lidí, trpí obezitou. Celkem je obézních zhruba 15 procent světové populace.
Je to pochopitelně problém zdravotní, ale současně i ekonomický. Náklady na léčbu nemocí spojených s obezitou dosahují zejména v USA a Evropě astronomických částek. A tak mnoho vědců na celém světě bádá, jak tento problém řešit.
Tým vědců z australské Flindersovy univerzity pod vedením Damiena Keatinga při výzkumu procesů vedoucích k obezitě zjistil, že pokud by byla potlačena činnost genu označovaného jako RCAN1, příjemce potravy by bez ohledu na její množství a energetickou hodnotu přestal přibývat na váze.
Když byl totiž laboratorním myším zmíněný gen odebrán, tak myši, přes příjem velmi tučné potravy a bez omezení jejího množství, přestaly tloustnout. „Podávali jsme jim několik odlišných jídelníčků, a to po různá časová období – od osmi týdnů až po šest měsíců. V každém případě jsme při nepřítomnosti genu RCAN1 nezaznamenali přibývání na váze,“ řekl Keating.
Nové zjištění by tak podle Keatinga mohlo pomoct v boji se světově rozšířenou obezitou, a snížit tak riziko vzniku řady nemocí, které se s nadměrnými kilogramy pojí. Výsledky tohoto výzkumu by mohly znamenat vývoj pilulky, která by cílila na funkci RCAN1 a mohla by vést k úbytku váhy. V lidském těle se totiž nacházejí dva druhy tuku – hnědý a bílý. Zatímco hnědý tuk energii spaluje, bílý ji uchovává a tím přispívá ke vzniku obezity.
Zablokování genu RCAN1 by mohlo pomoci přeměňovat „nezdravý“ bílý tuk na ten „zdravý“ hnědý a právě to by mohlo být pro boj s obezitou klíčové. Cíleným účinkem tohoto přípravku by podle Keatinga mělo být to, že lidské tělo bude uchovávat méně tuku, aniž by bylo nutné, aby člověk omezil přísun jídla nebo více cvičil. O tom, jak střevní mikrobi ovlivňují naši chuť k jídlu a přibírání na váze, pojednává tento článek.
Je ovšem otázkou, zda je opravdu pro lidstvo výhodné získat možnost „přežírat“ se k prasknutí, a to bez jakýchkoli následků?