Záhadný genom nově objeveného druhu parazita je rozluštěn. Zajímavý objev si připisují čeští vědci

 Věda a Výzkum 
23. ledna 2023 07:27 / Lukáš Bauer
  0
📷
2 fotografie v galerii
Záhadný orgnaismus dokáže maskovat svou DNA Depositphotos
Skupina českých biologů objevila podivný druh parazita, který se vyskytuje na území České republiky. Tento tvor má natolik zvláštní genetickou strukturu, se kterou si neporadí ani nejzákeřnější viry. Vědcům se nyní podařilo rozklíčovat jeho složitý genom a své poznatky chtějí využít pro budoucí výzkumy.

Podobně jako u vět stačí jen změna intonace, nebo změna pořadí slov a celá věta má rázem zcela jiný význam. Právě tato podobnost sdílí mechanismus v DNA, kterým nově objevený parazit disponuje. Jeho výskyt se podařil vědcům potvrdit na Turnovsksu, poblíž legendární zříceniny Trosky. Tento parazit má zcela vyjímečnou a nepředvídatelnou strukturu. Jeho genetický kód se velice liší od genetického kódu většiny organismů na planetě včetně člověka. Rozluštěním záhadného genomu tohoto živočicha se zabývali řadu měsíců a nyní byla v časopise Nature publikována jejich vědecká studie.

Nově popsaný parazitický prvok Blastocrithidia nonstop sice naštěstí nenapadá přímo člověka, je ale blízce příbuzný trypanozomám, které způsobují řadu závažných chorob, například dobře známou spavou nemoc. 

Šifrovaná DNA

Genetické informace uložené v molekulách DNA jsou strukturovány do jakýchsi úseků, které se odborně označují jako geny a jejich sestavení v konkrétním organismu se nazývá genom. Každá tato drobná část v sobě ukrývá návod na výrobu bílkoviny, která vzniká kombinací dvacítky základních aminokyselin. Tento proces výroby bílkoviny se nazývá proteosyntéza. Některé organismy však skládají informace zcela odlišným způsobem než většina organismů na planetě.

Právě mezi tyto živočichy se řadí nově popsaný druh trypanozomy, která parazituje v českém druhu ploštic. Skupina českých vědců z Parazitologického ústavu Biologického centra a Mikrobiologického ústavu Akademie věd úspěšně odhalila celý mechanismus, kterým tento prvok disponuje. Dokáže své genetické informace „zašifrovat“ tak, že jej ostatní organismy nedokáží rozpoznat a účinně se tak proti němu bránit.

Maskovaný parazit

„Trik spočívá v povaze a délce molekuly transferové RNA (tRNA), která ribozomu běžně slouží jako luštitelská příručka, a v jedinečné úpravě jedné bílkoviny, která v buňkách za normálních okolností zajišťuje rozpoznávání teček, tedy přesné ukončení proteosyntézy,“ uvedl pro Českou Televizi Leoš Valášek z Mikrobiologického ústavu Akademie věd.

„Vypadá to tak trochu jako opravený diktát nepozorného žáka základní školy, ale jak přesvědčivě ukazuje studovaná trypanozoma, dá se s tím dobře žít. Jedná se o naprosto nečekaný a dramatický odklon od standardního genetického kódu, který je podstatou všeho živého,“ dodává další z autorů objevu, Zdeněk Paris z Parazitologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Využití pro budoucí výzkumy

Nový vědecký objev je velice důležitým poznatkem pro základní biologický výzkum, ale také pro nadcházející trendy, kterými se ubírá syntetická biologie. Cílem tohoto oboru je vytvořit lepší produkci a vlastnosti biologických látek a využít je pro nejrůznější účely. Ukázalo se totiž, že překladač, který prvok využívá, neumí využít například viry. Díky tomu je tento mikroskopický organismus proti jejich útokům imunní. Dále čtěte: (Nový výzkum naznačuje, že lidský mozek pracuje velice podobně jako kvantový počítač).

Zdroj: Česká televize, Nature

Témata: prvok, virus, parazit,
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008