NASA vyvinula unikátní zařízení, které může pomoci v druhé vlně koronaviru

 Věda a Výzkum 
28. dubna 2020 06:07 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Experti z NASA vyvinuli nový plicní ventilátor JPL/NASA
Inženýři z NASA vyvinuli speciální plicní ventilátor na míru pro lidi s vážným průběhem onemocnění COVID-19. Tento plicní ventilátor je navíc zjednodušen a navržen tak, aby mohl být vyráběn velice rychle a v masovém měřítku.

Tým expertů z NASA Jet Propulsion Laboratory v kalifornské Pasadeně vyvinul unikátní plicní ventilátor s názvem VITAL, který by mohl pomoci s možnou druhou vlnou pandemie koronaviru. Tento ventilátor inženýři dokázali sestrojit za 37 dní a v tom také spočívá jeho hlavní výhoda.

Celé zařízení je totiž vyvinuto na míru pacientům s nemocí COVID-19 a díky zjednodušené konstrukci využívá jen jednu sedminu dílů, ze kterých je konstruován běžný plicní ventilátor. Díky tomu je možné ho vyrábět velice rychle, levně a v masovém měřítku.

NASA ve svém prohlášení uvedla, že výrobcům v rámci boje s pandemií poskytne bezplatnou licenci na jeho výrobu. Díky tomu budou Spojené státy schopny lépe zvládat velký přiliv pacientů, který se očekává v případě, že se pandemie vrátí v druhé vlně.

„Jednotky intenzivní péče se setkávají s pacienty COVID-19, kteří vyžadují vysoce dynamické ventilátory. VITAL by mohl výrazně snížit pravděpodobnost, že se pacienti dostanou do pokročilého stádia nemoci,“ uvedl v tiskové zprávě Dr. J. D. Polk, hlavní zdravotnický a lékařský důstojník NASA.

Prototyp ventilátoru byl testován na Icahnově lékařské fakultě v Mount Sinai v New Yorku, kde univerzitní laboratoř Human Simulation Lab simulovala řadu podmínek, kterými pacienti s COVID-19 procházejí. Testy nového zařízení dopadly na výbornou a již brzy by mohl být využit u prvních pacientů s vážným průběhem nemoci.

Inženýři NASA vymysleli unikátní jednoduchou konstrukci, která navíc vyžaduje díly používané v různých odvětvích. Při konstrukci dbali na to, aby všechny díly byly snadno dostupné a nedocházelo tak k logistickým problémům ve výrobním řetězci.

Mnoho zemí je již za takzvaným vrcholem pandemie, ale očekává se, že koronavirus bude problémem do té doby, než bude vyvinutá a schválená účinná vakcína. Tyto nové vlny pandemie se mohou snadno vymknout kontrole, a proto jsou nutná účinná opatření. Dále čtěte: (Do Česka míří zázračný lék proti COVID-19. Všemocný ale není).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008