Znepokojivá studie. Kolektivní imunita nemusí u koronaviru fungovat

 Věda a Výzkum 
08. dubna 2020 18:07 / Erik Toman
  5
📷
4 fotografie v galerii
Podle výzkumu měli nízkou hladinu protilátek zejména mladí lidé Pixabay
Znepokojivou informaci přinesl výzkum vědců z univerzity Fu-tan v čínské Šanghaji. Zhruba třetina osob uzdravených z nemoci covid-19 může mít příliš málo protilátek, takže se mohou nakazit i podruhé a nemoc znovu šířit.

Nové poznatky by ovšem znamenaly, že princip kolektivní imunity, která by měla zastavit postup epidemie, nemusí v případě tohoto koronaviru fungovat.„Naše poznatky jsou z klinického pozorováním v našem nejbližším okolí. K vytvoření závěrů budou zapotřebí i data z jiných částí světa,“ zdůraznil profesor Chuang Ťing-che pro hongkongský list South China Morning Post.

Zprávy o lidech, kteří se uzdravili z nemoci covid-19 a poté, třeba i po několika týdnech, se nakazili znovu, už přišly z Číny dříve. Nebylo však vždy zcela jasné, jestli jejich uzdravení bylo dostatečně prokázáno, protože vnější příznaky tohoto onemocnění se vytrácejí v době, kdy viry ještě v těle kolují.

Z Japonska rovněž přišly zprávy o dvou uzdravených pacientech, u nichž lékaři po dvou testech uznali, že se v jejich organismu viry nevyskytují. Avšak oba byli později opět testováni jako pozitivní. To by mohlo znamenat, že se buď opravdu opět nakazili, anebo mohly být některé výsledky laboratorních testů nesprávné.

Nynější studie z univerzity Fu-tan pracuje s větším množstvím sledovaných „uzdravených“ pacientů. Výzkumníci uvedli, že jich bylo 175 a všichni prodělali jen mírnou formu nemoci covid-19. Z nich se při pozdějších testech u deseti nepodařilo v laboratoři detekovat žádné protilátky a u dalších 42 byla hladina protilátek v krvi nízká a lékaři se obávají, že nepředstavují dostatečnou obranu proti viru, pokud by člověka znovu napadl.

Protilátky si vytváří tělo jako prostředek ochrany proti nákaze a jejich přítomnost v organismu po uzdravení značí, že při přístím setkání se stejnou nákazou již imunitní systém tělo ochrání. Pokud je však protilátek příliš málo, opětovnému propuknutí nemoci nezabrání. U nového koronaviru však zatím nelze s jistotou říci, jak vysoká hladina protilátek je již dostatečná. 

Podle zveřejněného čínského výzkumu měli nízkou hladinu protilátek zejména mladí lidé ve věkové skupině 15 až 39 let. Ti by se tedy pravděpodobně mohli nejsnáze znovu nakazit a nemoc dále rozšiřovat. Oproti nim až trojnásobně vyšší hladinu protilátek měli v krvi uzdravené osoby ve věku 60 až 85 let. Koronavirus lze zastavit velmi rychle. Cesta je ale drastická.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008