Některé vynálezy ze seriálu Star Trek dnes používáme běžně

 Věda a Výzkum 
23. dubna 2020 09:39 / Mirka Malá
  3
📷
3 fotografie v galerii
Seriál vynalezl některé vymoženosti dříve než vědci FTV Prima
Je to více jak pětadvacet let, co se na televizních obrazovkách objevily první díly kultovního sci-fi seriálu Star Trek. Jednotlivé díly byly plné vychytávek, které jsme si tehdy nedokázali ani představit. Přitom dnes je používáme zcela běžně.

Vynálezy ze seriálu Star Trek mnohdy doslova předběhly svoji dobu. Dnes už ale nejsou sci-fi, ale skutečnost. Mnohé ze současných moderních elektronických vychytávek nebo vybavení domácností jsme poprvé viděli právě ve Star Treku. A některé z nich používáme každý den. Jiné jsme už dokonce používat přestali.

Dveře na fotobuňku

Dveře na fotobuňku se otevírají  samy. V roce 1966, kdy se poprvé vysílal původní Star Trek, to byla nevídaná technologie, která ve skutečnosti neexistovala. Dnes jsou dveře na fotobuňku prakticky všude.

Osobní počítač a velkoplošná obrazovka

Před půlstoletím byly osobní počítače obrovská a pomalá monstra, ale ve Star Treku počítače řídí jednotlivé systémy vesmírných lodí. Kromě toho mají k počítači přístup i členové posádky, kteří ho využívají nejen kvůli práci, ale také k zábavě. Tak jako dnes, kdy je skoro každá domácnost vybavená počítačem.

Podobně televize z 60. let dvacátého století se nedají s těmi dnešními vůbec srovnávat. Byly to malé, zrnité a někdy ještě černobílé krabičky. Ale v původním Star Treku se objevily velkoplošné ploché obrazovky s pestrými barvami a vysokým rozlišením. Seriál s předstihem několika desetiletí přesně předpověděl, kudy se bude tato technologie ubírat.

Mobilní telefony a tablety

Myšlenka osobního přenosného telekomunikačního zařízení byla v roce 1966 naprostým sci-fi. Dnes se bez mobilu prakticky neobejdeme. Martin Cooper, který je nejčastěji považovaný za vynálezce prvního funkčního mobilního telefonu, veřejně prohlásil, že se nechal inspirovat právě Star Trekem. Ale tím to nekončí. Jak se mobily postupně vyvíjely, výrobci uvedli na trh otevírací „véčka”, přímo navržená podle komunikátorů z klasického Star Treku.

Když měl v roce 1986 premiéru seriál Star Trek: Nová generace, jeho tvůrci si dali záležet, aby vypadal moderněji než jeho předchůdce. Koneckonců se odehrává o celých sto let později. Kapitán Picard a spol. proto často používají třeba přenosná plochá počítačová zařízení s dotekovým displejem, která jsou tenká a lehká, ale pořádně výkonná. Zobrazují data, s jejichž pomocí se dají ovládat jiná zařízení, nebo přehrávají hudbu a filmy… V době, kdy se počítače teprve začaly rozšiřovat do domácností a vypadaly jako velké a těžké krabice, byl takový vynález naprosto hypermoderní. Ale dnes už jsou tablety naprosto běžné.

Osobní asistenti s umělou inteligencí

Ve Star Treku se objevují výjimečně chytré počítače s umělou inteligencí, které rozumí lidské řeči a jsou schopné odpovídat příjemným hlasem. Ke komunikaci přitom nepotřebují obrazovku, stačí jim mikrofon a reproduktor. Ještě před deseti lety se něco takového zdálo v běžném životě nepředstavitelné. Dnes jim říkáme třeba Siri, Alexa nebo Cortana, bydlí v našich mobilech, laptopech a tabletech a rychle se zlepšují.

Trikordér

Hrdinové Star Treku mají k dispozici přenosný počítač, se kterým můžou skenovat předměty, půdu nebo horniny a jednoduše zjistit jejich složení. Lékařská verze tohoto zařízení diagnostikuje zdravotní stav a identifikuje případná zranění. My máme skenery. Stejným způsobem jako příslušníci Hvězdné flotily je sice nepoužíváme, přesto existují. A vědci, kteří s nimi přišli jako první a stále je zdokonalují, se vůbec netají tím, že nápad vzešel ze Star Treku.

Mnoho různých skenerů zjišťuje složení a rozložení půdy. Různé lékařské přístroje zase dovedou nasnímat pacienta a ze získaných údajů samy vyhodnotit, co je příčinou jeho trápení.

Bionické oči

Jedním z nepřehlédnutelných hrdinů Star Treku: Nové generace je Geordie La Forge. Hlavní inženýr a pilot vesmírné lodi Enterprise je slepý. Vidí díky speciálnímu vizoru, který posílá informace přímo do jeho mozku. V pozdějších sériích a filmech má Geordie kybernetické oči. Technologie, jež umožňuje navrátit slepým zrak aspoň částečně, existuje v omezené míře už dnes. V roce 2006 se vědcům podařilo přenést obraz z kamer do mozku slepých pacientů. Výsledky nejsou dokonalé, ale neustále dochází ke zlepšování. V současnosti probíhají výzkumy možnosti využití speciálních brýlí, které by mohly nahradit chybějící zrak úplně.

Tažný paprsek

Paprsek energie, který je schopný zastavit a přitáhnout předmět, to v původním Star Treku byla 30 let stará sci-fi záležitost. Dnes na takovou technologii v běžném životě stále čekáme, ale první krůčky už máme za sebou.

V roce 2015 oznámil tým vědců z Velké Británie, že se jim podařilo přijít na způsob, jak s použitím zvukových vln pohybovat s miniaturními objekty do velikosti 5 milimetrů. Jejich objev by mohl najít využití v medicíně třeba při odstraňování ledvinových kamenů. A mohl by také časem vést k vynálezu větších a silnějších tažných paprsků, které budou jako ty ze Star Treku. Dále čtěte: Legendární vědec Stephen Hawking vypočítal konec světa.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008