Kvůli koronaviru na polární lodi nikdo nevystřídá výzkumníky

 Věda a Výzkum 
18. března 2020 07:45 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Polarstern je zamrzlá u severního pólu a s ní i výzkumníci Alfred Wegener Institute/Esther Horvath
Globální epidemie koronaviru nyní dopadá i na samotné výzkumné projekty. Cestovní omezení uložená Norskem vedla ke zrušení výzkumných letů na podporu Polarstern, německé výzkumné lodi zamrzlé v Arktidě. Ta je středobodem mise za 150 milionů dolarů, která studuje dopady změny klimatu na Arktidu.

Až 15 výzkumných letů, které se měly uskutečnit z norských Špicberků v březnu a dubnu, bylo zrušeno. Přitom druhá sada letů je plánována až na srpen. A pokud vše půjde opravdu špatně, možná se nebude létat ani v létě.

Karanténa v ledu

Samotná mise tak čelí velkému problému. Vědci, kteří se díky letům měli na lodi Polastern prostřídat, by tak na lodi uprostřed ledu uvázli na několik měsíců. Otázkou rovněž zůstává, jak by to bylo se zásobováním stávajícího vědeckého týmu potravinami a vybavením. 

Vedoucí expedice spolupracují nyní s norskými úřady na nalezení způsobu, jak dostat na loď 100 nových zdravých vědců.

Loď je v Arktidě už od října

Od října 2019 se Polarstern díky proudům ocitla asi 156 km od severního pólu. Týmy vědců, rotující zhruba ve dvouměsíčních směnách, používají loď jako základnu k provádění experimentů na okolním ledu.

Souběžně s tím měly další dva výzkumné programy Polar 5 a Polar 6 shromažďovat klíčová jarní data, včetně snímků tajícího ledu a měření jeho tloušťky spolu s atmosférickými daty. Navíc by data z letadel doplnila údaje shromážděné na lodi a kolem ní, což by pomohlo vyplnit datovou díru nad centrální Arktidou, kterou satelity pro dálkový průzkum nemohou snímat kvůli svým oběžným drahám.

Člen letového týmu však byl pozitivně testován na COVID-19 poté, co se zúčastnil tréninkového setkání 5. března v Bremerhavenu v Německu s více než 20 dalšími vědci a podpůrnými pracovníky. V rámci úsilí mise zabránit zavlečení viru COVID-19 na loď, byli všichni účastníci testováni na virus.

Člen týmu, který byl testován pozitivně, nevykazoval příznaky, zjevně se již zotavil z mírné infekce, kterou si pravděpodobněuzavřel přivezl z Itálie, německé úřady však všechny daly do karantény.

Vedoucí letových misí zpočátku doufali, že budou stále moci dokončit své plánované lety s nepatrným zpožděním a přeskupením letového řádu. Dne 13. března však norská vláda oznámila, že kdokoli, kdo vstoupí do země, musí zůstat v karanténě další 2 týdny. Poté souostroví Špicberky oznámilo, že se uzavírá pro cizince.

Je tedy pravděpodobné, že posádka a vědci, kteří jsou na lodi od února, tedy nikdo v dubnu nevystřídá. Pandemie koronaviru tak zasáhla nepřímo i tak odhlehlé oblasti, jakými jsou nejen Špicberky, ale i samotný severní pól. Dále čtěte: Itálie díky koronaviru dramaticky snížila emise znečišťování ovzduší.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47