Británie pořídí nejvýkonnější superpočítač na světě. Stroj za miliardy bude zpracovávat důležitá data

 Věda a Výzkum 
20. února 2020 13:48 / Lukáš Bauer
  0
📷
3 fotografie v galerii
Superpočítač je obrovské zařízení, které dosahuje neuvěřitelného výkonu Internet
Velká Británie se rozhodla investovat v přepočtu téměř čtyřicet miliard korun do nejnovějšího superpočítače. Díky tomuto neuvěřitelně výkonnému stroji budou Britové schopni lépe předpovídat počasí.

Britská vláda schválila investici 1,2 miliardy liber do nejvýkonnějšího superpočítače na světě. Jeho obrovský výkon chce Británie využít k lepší předpovědi počasí, stejně jako ke zpracování a analýze klimatických dat.

Nejvýkonnější superpočítač světa dostane meteorologický úřad, který s jeho pomocí bude schopen analyzovat mnohem větší množství dat než doposud. Díky tomu bude možné lépe předpovídat bouře, vyhledávat místa, která mohou být postižena povodněmi, a sledovat globální změny klimatu.

Data zpracovaná superpočítačem budou sloužit například letištím k hladšímu plánování letecké dopravy a poskytnou také důležité informace pro energetické odvětví, kterému hrozí v případě bouří a jiných přírodních událostí výpadky.

Současnému superpočítači meteorologického úřadu skončí životnost v roce 2022. Patří přitom mezi padesát nejvýkonnějších na světě a stál 97 milionů liber. Nové zařízení, které by ho mělo nahradit, bude jeho kapacitu převyšovat až šestinásobně.

Bude se tak jednat o jednu z největších investic v historii úřadu. Miliardová cenovka zahrnuje jak samotný hardware, tak zajištění desetiletého provozu a upgrade, který by měl po pěti letech výkon ztrojnásobit. Počítač totiž musí být schopen zpracovat miliony záznamů ze satelitů, které každý den přichází ke zpracování. Dále čtěte: Zrodil se fenomén klimatického inženýrství. Lidstvo bude cíleně ochlazovat planetu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod