Čína použila v boji proti koronaviru velmi účinná opatření. Zbytek světa by se měl poučit

 Věda a Výzkum 
10. března 2020 08:45 / Lukáš Bauer
  2
📷
4 fotografie v galerii
Čína použila v boji proti koronaviru širokou škálu opatření Internet
Jeden z předních světových virologů Clifford Lane popsal v rozhovoru pro vědecký časopis, jaká opatření Čína při vypuknutí nákazy použila a také to, že se ukázala jako nadmíru účinná. Z prostředků, které Čína k boji proti nákaze využila, by se podle jeho slov měl poučit zbytek světa, který na její vypuknutí teprve čeká.

Čína ihned po vypuknutí nákazy využila celou řadu velice striktních prostředků k boji proti ní. Čínská snaha se nyní s odstupem času ukázala jako velice účinná, jak popsal přední světový virolog Clifford Lane v rozhovoru pro vědecký časopis Science.

Podle Clifforda by se měl svět, který na vypuknutí epidemie teprve čeká, poučit a neváhat zavést ta nejpřísnější opatření. Clifford odletěl do Číny 13. února a stal se tak jedním ze dvou amerických členů mise Světové zdravotnické organizace (WHO), která tam vyslala 13 předních světových expertů na posouzení situace ohledně šíření nového typu viru.

Clifford ve své studii velice detailně popisuje jak průběh samotné nemoci, tak i opatření, která se ukázala jako velice účinná. Jedním z nejúčinnějších je samozřejmě karanténa, ve které se nyní sám Clifford nachází, kvůli tomu, že se dlouho pohyboval v rizikové oblasti.

Podle jeho slov byla veškerá nařízení Číny velice úderná a zařízení, kde operoval, byla na velice vysoké technologické úrovni. Velkou roli podle něj sehrálo také analyzování velkého množství dat, které čínští experti dokázali rychle vyhodnotit.

Za účinné považoval také použití metody extrakorporální membránové oxygenace. Díky této lékařské metodě získali nemocní čas, aby se jejich imunitní systém aktivoval a virus porazili. Z čínské strany byla také velice dobře zvládnutá karanténa celých měst a oblastí, ale experti zatím nemají jasno, zda by takový postup byl možný i na západě.

Čína měla k dispozici velké množství kvalitní techniky, zejména ventilace ECMO, kterými je ve Spojených státech vybaveno jen asi 250 zařízení. Dále čtěte: (Nebezpečný virus zabije devět z deseti nakažených. Vědci varují před globální epidemií).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty