WHO varuje před dalším nebezpečím spojeným s koronavirem

 Věda a Výzkum 
17. března 2020 17:58 / Erik Toman
  17
📷
5 fotografií v galerii
Koronavirus může přežít ve vzduchu déle, než se předpokládalo Pixabay
Podobnou zprávu nechtěl nikdo slyšet. Podle posledních poznatků může koronovirus přežít ve vzduchu déle, než se předpokládalo.

Koronavirus se přenáší kapénkami, většinou z kýchání nebo kašlání. Jak uvádí přední expertka z WHO Marie Van Kerkhoveová tyto kapénky mohou nejen ulpět na nějakém povrchu, ale také přežít za určitých podmínek ve vzduchu. Podle lékařky záleží hlavně na vlhkosti a teplotě vzduchu, případně na záření.

Na základě těchto nových poznatků WHO zvažuje zavedení nových bezpečnostních opatření pro zdravotnický personál. „V nemocnici máme hodně aerosolových procedur, kdy se do vzduchu dostane dost částeček, může dojít k něčemu, co nazýváme aerosolizace, díky čemuž pak tyto částečky ve vzduchu mohou přežít déle,“ uvedla Van Kerkhoveová.

„Je tedy velice důležité, aby pracovníci přijali další opatření, pokud pracují s pacienty podstupující tyto aerosolové procedury, jako je například rentgen plic,“ zároveň objasnila, že lékaři po celém světě jsou si vědomi závěrů nové studie a rovněž testují, jak se koronavirus chová v různých prostředích.

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) například do hloubky zkoumalo, jak dlouho přežívá koronavirus na rozličných površích. „Na mědi nebo oceli vydrží dvě hodiny,“ oznámil šéf CDC Robert Redfield. „Ale na kartonu nebo plastu vydrží déle, nyní zkoumáme jak dlouho,“ doplnil Redfield.

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondělí 16. března vyzval všechny státy, aby začaly testovat své občany na koronavirus.  „Máme pro všechny země prostý vzkaz: testujte, testujte, testujte,“ řekl Tedros na pondělní tiskové konferenci v Ženevě. Programy testování jsou podle něj nejlepším nástrojem na zpomalení postupu pandemie.

Bez testování podle šéfa WHO není možné jednotlivé případy nákazy izolovat a řetězec infekce přetrhnout. Tedros dále řekl, že případy s mírným průběhem nemoci COVID-19 by měly být umisťovány do domácí karantény v těch zemích, které nemají dostatečné nemocniční kapacity.

Novým koronavirem se podle Světové zdravotnické organizace (WHO) na světě nakazilo už přes 182 tisíc lidí a nejméně 7135 nemoci COVID-19 podlehlo. Ačkoliv příznaky valné většiny pacientů jsou spíše mírné, u zhruba 20 procent z nich způsobuje nákaza vážný stav. Podle WHO umírají na koronavirus 3,4 procenta infikovaných. Koronavirus lze zastavit velmi rychle. Cesta je ale drastická. Psali jsme zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47