Vědci odhalili, kolika let se dožil nejstarší známý dinosaurus

 Věda a Výzkum 
20. prosince 2020 10:00 / Vladimír Socha
  1
📷
4 fotografie v galerii
Nejvyššího věku mezi dinosaury se dožívali obří dlouhokrcí sauropodi William D. Matthew (volné dílo)
Vědci odhadli délku života různých dinosaurů na základě přírůstkových linií na průřezu jejich zkamenělých kostí. Výsledky byly velmi překvapivé.

Dříve se mnoho vědců domnívalo, že obří sauropodní dinosauři potřebovali k růstu do svých často obřích rozměrů velmi dlouhou dobu a dožívali se tak značně vysokého věku. Například u rodu Brachiosaurus byl odhadován věk dospělců až na 118 let, u některých jiných sauropodů pak dokonce 200 nebo i 300 let. Moderní metody výzkumu však tyto zastaralé představy doslova postavily na hlavu a ukázaly, že obří sauropodi rostli nečekaně rychle a kolosálních rozměrů dosahovali za pouhých asi 10 až 20 let.

Přibíral 55 kilo denně

Některé odhady rychlosti nabývání na váze u těchto tvorů jsou fantastické – v rychlé růstové fázi mohli přibírat i kolem 55 kilogramů denně! To zároveň znamená, že na několik století staré kmety můžeme v případě dinosaurů nejspíš zapomenout. I obří teropodi žili na lidské poměry relativně krátce – nejstarší tyranosauři se zřejmě dožívali jen zhruba 30 let (jak ukazuje histologický výzkum kostí „Sue“, u které byl věk v době úmrtí odhadnut na 28 až 29 let). Jaký je ale rekord v rámci všech dosud zkoumaných dinosaurů?

Rekordman je z Afriky

Nejspíš nikoho nepřekvapí, že „rekordmanem“ je velký sauropodní dinosaurus. Nejedná se ale o jednoho z největších známých dinosaurů, ani o příliš dobře známý druh. Je jím pozdně jurský východoafrický sauropod jménem Janenschia robusta, jehož zkameněliny vykopali němečtí paleontologové počátkem minulého století v Tanzanii (tehdy kolonie Německá východní Afrika). Jméno dostal podle vedoucího vykopávek Wernera Janensche. Fosilie mohutného dinosaura byly objeveny v roce 1907 na „lokalitě P“, asi 900 metrů od proslulého pahorku Tendaguru Hill. A jak se to tedy má s jeho věkem?

Dinosauří čtyřicátníci

Výzkum přírůstkových kruhů na průřezu kostí dinosaura druhu Lapparentosaurus madagascariensis z Madagaskaru ukázal, že potřeboval 31 až 45 let, aby plně dospěl. Podle jiných údajů se mohl dožít věku v rozmezí 47 až 53 let, tyto odhady však nejsou podložené. Nejstarším „ověřeným“ věkem sauropoda je tak údaj, pocházející z výzkumu zkamenělých kostí rodu Janenschia. Ve studii z roku 2000 Martin Sander s týmem kolegů prováděli měření přírůstkových vrstev na průřezech kostí různých sauropodů. U rodu Camarasaurus vyšel maximální věk na rovných 40 let, u rodu Apatosaurus a Barosaurus na 41 let a u rodu Mamenchisaurus na 43 let.

8 tun a 55 let

Jednoznačně nejstarším zkoumaným sauropodem však byla právě Janenschia robusta, jejíž exemplář s katalogovým označením MFN 22 (s odhadovanou hmotností 7943 kg a délkou stehenní kosti 127 cm) vykazoval 38 viditelných růstových linií a jehož věk v době smrti byl odhadnut na 55 let. Odhadovaný roční přírůstek u tohoto jedince činil 447 kilogramů, což je mnohem méně než třeba u zkoumaného apatosaura (2531 kg). Co se týká věku, je nicméně africký sauropod v současné době nezpochybnitelným „rekordmanem“.

Stoletého dinosaura asi neobjevíme

Na poměry relativně krátkověkých druhohorních dinosaurů je pět a půl dekády skutečně úctyhodným věkem. Je přitom jisté, že zjištěných 55 let není v žádném případě maximem, pravděpodobně existovali i sauropodi řekněme osmdesátiletí nebo možná dokonce století, jejich fosilie ale bohužel nejspíš neobjevíme. Vzhledem k mizivému množství jedinců, kteří se nám dochovají v podobě zkamenělin do současnosti, je pravděpodobnost, že bychom objevili skutečného dinosauřího „Metuzaléma“, prakticky nulová. Nezbývá než doufat, že časem budou objeveny zkameněliny jiného sauropoda, který současného rekordmana alespoň o pár let překoná. Další články na podobné téma naleznete také zde nebo třeba zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod