Nutnost nutně odepisovat na e-maily po pracovní době je komunikační vada, zjistili psychologové

 Objevy 
10. října 2021 10:21 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Urgentní potřeba odpovídat na e-maily po pracovní době je spouštěč stresu  Pexels
V dnešní digitální době je nesmírně těžké odpojit se od práce. Když práce končí a člověk se odpojí, telefon mu oznámí příchozí e-mail. I přesto, že tato pošta není naléhavá, příjemce má nutkání okamžitě odepsat, což vede ke stresu. Psychologové z Británie a Ameriky přinášejí ve své nové studii hlubší pohled do této stále častější problematiky.

Na nové vědecké práci se podílela britská London Business School a americká Cornellova Univerzita. Odborníci monitorovali 852 zaměstnanců na plný úvazek, kteří byli rozděleni do dvou skupin, na hypotetické odesílatele e-mailů a hypotetické příjemce. 

Od účastníků experimentu zjistili potřebné informace, například se tázali odesílatelů, kdy očekávají odpovědi. Příjemci pak uváděli, jak rychle přišel pocit nutnosti na e-mail odpovědět. 

Zjištění expertů vedlo až k poruše komunikace. Říkají tomu „zaujatost pro naléhavost e-mailu”. 

Stačí jen jedna věta

Podle výsledků testu nečekali odesílatelé rychlou odpověď na e-mail doručený po pracovní době. Jeho příjemci si ale téměř pokaždé mysleli, že musejí ihned odpovědět. Pocit nutnosti rychle odpovědět spouští stres, který se zvyšuje, když tyto e-maily chodí pravidelně nebo se nakupí. 

Zajímavé je, že když odesílatel e-mailu závěrem uvedl, že není nutné na něj odpovídat hned, jeho naléhavé zkreslení v očích příjemců opadlo. 

„Z praktického hlediska může náš výzkum pomoci zamezit šíření nezdravých pracovních kultur, kde se zaměstnanci cítí pod tlakem, aby zůstali připojení k práci, i když se to od nich neočekává,” stojí v dokumentu. 

Podle psychologů stačí jen jedna věta k tomu, aby byl tento problém současnosti alespoň z velké části potlačen: „Tohle není naléhavá záležitost. Dostanete se k ní, kdykoliv budete moci.” Psali jsme také: Co může způsobovat neustálou únavu, i když jste fyzicky v pořádku

Zdroj: Organizational Behavior and Human Decision Processes.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod