Egypt oznámil objev dalších čtrnácti neporušených sarkofágů starých 2 500 let

 Objevy 
26. září 2020 07:46 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nádherné sarkofágy zřejmě nejsou poslední Egyptian Ministry of Antiquities
Egypt oznámil objev dalších 14 sarkofágů v nekropoli Sakkára jižně od Káhiry, které jsou neporušené a jejich stáří je 2 500 let. Nález dalších rakví se očekával poté, co před více jak týdnem Egypt oznámil nález 13 sarkofágů.

Právě na stejném místě jako předchozích 13 neporušených rakví byly nalezeny i nové, velmi zachovalé sarkofágy.

Zdobené rakve jsou až v pozoruhodně zachovalém stavu

Obrovská nekropole v Sakkáře se nachází asi 16 kilometrů jižně od slavných pyramid v Gíze. Je součástí starobylého města Memphis, které je na seznamu světového dědictví UNESCO a hostí kolosální Džoserovu pyramidu.

Fotografie dobře zachovaných dřevěných rakví zobrazují zdobené a složité obrazy s hnědými a modrými čarami a také hieroglyfické obrázky. Některé sarkofágy jsou v tak dokonalém stavu, jakoby snad byly namalovány teprve před několika lety.

Ani nový objev zřejmě není poslední

Už první nález 13 rakví v pohřební šachtě 11 metrů pod zemí, kde byly sarkofágy naskládány na sebe, signalizoval, že toto místo zůstalo překvapivě ušetřeno především nájezdům vykradačů hrobů. Egyptské úřady ihned informovaly o tom, že šachta zřejmě vydá ještě mnohá další tajemství.

Naplánovány proto byly další archeologické práce a úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Archeologové objevili 14 nových nádherných rakví. V šachtě už při prvním nálezu archeologové našli několik zapečetěných výklenků, proto mají důvod předpokládat, že nálezů bude ještě mnohem více.

Dosud ovšem archeologové nemají tušení, kdo se uvnitř sarkofágů skrývá. Rakve budou teprve podrobeny důkladné analýze, stejně jako předměty, které byly a budou v pohřební šachtě nalezeny. Zatím se egyptské úřady domnívají, že jde o pohřební místo, které bylo vyhrazeno pro vysoce postavenou šlechtu a významné úředníky.

Je možné, že po skončení vykopávek a analýze všech nálezů budou tyto vzácné sarkofágy vystaveny ve Velkém egyptském muzeu, které Egypt hodlá s velkou pompou otevřít v následujících měsících. Dále čtěte: Rozsáhlá analýza DNA stovek Vikingů ukazuje, že nebyli takoví, jak jsme si dosud mysleli.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47