Vědci odhalili krutou pravdu. Mycí prostředky v myčkách poškozují střeva a vyvolávají záněty

 Věda a Výzkum 
03. ledna 2023 08:15 / Mirka Malá
  47
📷
2 fotografie v galerii
Myčky nádobí mohou být doslova zdraví nebezpečné Depositphotos
Bez myčky si svůj život nedovede dnes představit téměř žádná domácnost. Jak snadné je prostě naskládat nádobí dovnitř, umístit mycí tabletu a bezstarostně se věnovat lenošení nebo naopak nějakým volnočasovým aktivitám. Jenomže vědci nyní zjistili, že zase tak bezstarostné to není.

Na všechno se totiž nakonec jednou přijde a tentokrát se vědci se svým výzkumem zaměřili právě na myčky nádobí. Na první pohled téměř banalita, ovšem se šokujícím výsledkem. Tento výzkum totiž zjistil, že některé chemikálie používané v prostředcích na mytí nádobí v myčkách nejsou až tak bezpečné, jak se tváří. A co hůř, vytrvale poškozují zdraví střev.

Komerční myčky nádobí fungují na jednoduchém principu. Nádobí tzv. umyjí mycím prostředkem a poté oplachovacím prostředkem ve dvou rychlých cyklech trvajících jen několik minut s minimálním použitím vody. Nová studie od týmu mezinárodních výzkumníků přesně zkoumala, kolik zbytků chemických látek najdou na nádobí poté, co myčka skončí svoji práci a jaké mají tyto zbytky chemikálií dopad na lidské zdraví.

„Obzvláště alarmující je, že u mnoha spotřebičů neexistuje žádný další mycí cyklus, který by odstranil zbývající prostředek,“ píší vědci ve své práci. „To znamená, že toxické látky zůstávají na nádobí, kde pak uschnou.“ Výsledkem vědecké práce pak bylo odhalení, že chemikálie, které na nádobí zůstávají, způsobují zřetelné změny genů, které jsou zodpovědné za přežití buněk, epiteliální bariéry a cytokinové signalizace metabolismu.

Největším škůdcem je pak chemikálie, které se říká alkoholethoxylát. A ten podle výsledků vědecké studie poškozuje střevní buňky. A to není všechno. Na nádobí z myčky zůstávají i další chemikálie, ovšem právě alkoholethoxylát je nejhorší. A rovněž nejhorší jsou ty typy myček, které myjí nádobí na krátký cyklus.

Důležité je ale také vědět, co takové poškození střev může vlastně s lidským organismem udělat. Tak především může spustit celou řadu zánětlivých onemocnění. „Účinek, který jsme našli, by mohl znamenat začátek destrukce epiteliální vrstvy střeva a vyvolat nástup mnoha chronických onemocnění. Je důležité informovat veřejnost o tomto riziku, protože se zdá, že ethoxyláty alkoholu se běžně používají v komerčních myčkách nádobí,“ uvádějí vědci z University of Zurich.

Jak se zdá, myčky na nádobí představují nový problém, o kterém jsme dosud neměli ani tušení. Nejde totiž jen o domácí myčky. I v restauracích a hotelích používají komerční myčky nádobí s krátkými cykly, a to znamená, že zbytkové chemikálie z myček vlastně konzumujeme prakticky denně.

Dost možná svou přelomovou studií dali vědci alespoň částečnou odpověď na otázku, proč v posledním desetiletí přibývá autoimunitních střevních zánětů, kterými navíc trpí stále mladší lidé bez zjevné příčiny. Mezi tato onemocnění patří například Crohnova choroba, která může zasáhnout celý trávicí trakt, a ulcerózní kolitida, postihující výhradně tlusté střevo. A poškozená střeva chemikáliemi z myčky mohou přinášet i další onemocnění, které se nemusí bezprostředně týkat střev samotných. Je dobře známo, že zdraví střev má obrovský vliv na zdraví celého těla a především pak samotného imunitního systému. Proto se v lidském těle díky chemikáliím z myčky mohou začít objevovat různá zánětlivá onemocnění i alergie, které úzce souvisí s imunitním systémem.

Autorský článek, další zdroj: University of Zurich

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008