Poslední rozlučka na konci roku. Lander InSight poslal svoji poslední fotku z Marsu. Už nemá energii

 Vesmír 
29. prosince 2022 11:16 / Mirka Malá
  0
📷
1 fotografie v galerii
Lander InSight se zřejmě během několika dní definitivně vypne NASA / volný zdroj
Tohle je pravděpodobně úplně poslední fotka, kterou lander InSight pořídil na povrchu Marsu. Krásné rozloučení před koncem pozemského roku pro robota, který pro lidstvo zkoumal Mars od roku 2018. Dochází mu totiž šťáva.

NASA se sice ještě nevzdává, ale konec landeru InSight sama očekávala. Lander navíc už ani nereaguje na komunikaci ze Země, což znamená, že mu podle očekávání opravdu dochází šťáva. InSight ale 15. prosince ještě stihnul poslat poslední fotku z Marsu a dost možná se jejím prostřednictvím rozloučil. Jen pár dní před koncem našeho pozemského roku.

Lander InSight byl svým způsobem průkopníkem v průzkumných misích na povrchu Marsu. Od zahájení sběru dat počátkem roku 2019 přistávací modul způsobil revoluci v našem chápání marťanského nitra. Nyní jsou ale jeho solární panely pokryty prachem, což znamená, že robot už nemá takový příkon energie, který potřebuje pro svůj provoz. A dost možná je otázkou jen několika dní, než se InSight definitivně vypne.

Smutná rozlučka před koncem roku ale není pro vědce v NASA ničím novým. Sami už v květnu oznámili, že je velmi pravděpodobné, že k tomu do konce roku dojde. InSight bojoval s podmínkami na Marsu statečně, teď ale přišel čas se rozloučit.

Na rozdíl od jiných robotů zkoumajících Mars, jako je Curiosity a Perseverance, InSight není rover. Jak už bylo řečeno, jedná se o lander, který lidově řečeno sedí od svého přistání pořád na jednom místě, přesněji na hranici mezi krátery posetou jižní vysočinou a hladší severní nížinou. InSight byl nebo tedy stále je vybaven sadou přístrojů určených k monitorování vnitřní planetární aktivity a během svého průzkumu zjistil, že Mars není zdaleka tak mrtvý, jak jsme si dlouho mysleli.

Díky landeru InSight nyní víme, že vnitřek rudé planety žije seismickou a možná i vulkanickou činností. To je důležitá informace z mnoha důvodů. Za prvé, veškerá tato vnitřní aktivita produkuje seismické akustické vlny, které se odráží uvnitř Marsu a poskytují seismickým odborníkům informace, které potřebovali k vytvoření vůbec první podrobné mapy vnitřní struktury Marsu.

Přístroje InSightu jsou také dostatečně citlivé, aby detekovaly meteority padající na Mars. A tyto kontakty se vědcům podařilo vystopovat až k čerstvým kráterům. Tyto informace zase mohou vědcům pomoci lépe porozumět historii dopadů na Mars, což může vysvětlit některé geologické a atmosférické vlastnosti této planety.

Možná to na první pohled nevypadá nijak důležitě, ale vulkanická činnost má některé vážné důsledky. Mars je nyní příliš chladný a jeho atmosféra příliš řídká na to, aby se na jeho povrchu mohla hromadit kapalná voda, což znamená, že život, jak jej známe, by tam nebyl schopen přežít. Pokud ale uvnitř Marsu dochází k sopečné aktivitě, mohlo by toto vnitřní zahřívání zabránit zamrznutí podpovrchových jezer a vytvořit prostředí, ve kterém by teoreticky mohl přežít mikrobiální život.

Takže i když byl lander InSight v provozu jen necelé čtyři roky, udělal obrovský kus práce. Odhalil totiž, že Mars není jen zmrzlá prachová pustina, ale že se pod jeho povrchem nejspíš ukrývá život.  A v neposlední řadě i díky datům z InSightu už vědci potvrdili, že na Marsu kdysi býval oceán nebo dokonce oceány, jejichž pozůstatky se mohou nyní nacházet pod povrchem.

Je to tedy velké loučení s velkým hrdinou. Naštěstí už snad na dlouhou dobu poslední, protože rovery Curiosity a Perseverance se už nespoléhají na energii ze solárních panelů, ale jsou poháněny radioaktivním rozpadem plutonia a budou mít tedy dostatek energie do té doby, dokud se jejich generátory nevybijí, což potrvá ještě dlouhou řadu let.

Autorský článek, další zdroj: Space

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Umělé řasy jsou dávno out. Podpořte své vlastní řasy k růstu pomocí ricinového oleje a vitamín E

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum