Vypadá jako létající talíř, ale je to lidmi vyrobená sci-fi technologie. Příští týden se tento tepelný štít objeví na oběžné dráze

 Vesmír 
12. října 2022 09:05 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Nafukovací tepelný štít pomůže s přistávacími manévry v řídkých atmosférách NASA
To, co na první pohled připomíná spíše létající talíř, je technologie, která je jak vystřižená ze sci-fi filmů. Jde o nafukovací tepelný štít, který vyvinula NASA a už příští měsíc ho otestuje na nízké oběžné dráze Země.

LOFTID, což je zkratka pro tuto novou vesmírnou technologii, nemá ale nic společného s ochranou naší planety před slunečním zářením, jak by se mohlo na první pohled zdát. Má sloužit kosmickým lodím při jejích misích na vzdálenějších planetách, jako je především Mars.
Důvod to má velký. Kosmická loď v okamžiku, kdy vstoupí do atmosféry jakékoliv planety, tak její aerodynamický odpor přemění kinetickou energii na teplo, které kosmické lodi pomáhá zpomalit při sestupu k povrchu planety.

Jenomže atmosféra Marsu například je mnohem méně hustá než atmosféra Země, takže přistání na takové planetě je velmi složité a také nebezpečné. Ostatně už si to mnohokrát vyzkoušely právě na Marsu různá průzkumná vozítka. Atmosféra je tam totiž příliš řídká na to, aby kosmické lodě zpomalily natolik, aby mohly bezpečně přistát, jako se to děje díky husté atmosféře při jejich návratech na Zemi.
A právě proto agentura NASA vyvinula LOFTID, masivní konstrukci, kterou vypustí už začátkem příštího měsíce na nízkou oběžnou dráhu Země, aby ji otestovala, a která má kosmickým lodím se zpomalením v řídkých atmosférách pomáhat.

A jak tedy tento nafukovací štít pomůže kosmickým lodím se sestupem do atmosféry planet?  Tato velká kruhová nafukovací konstrukce má pružný tepelný štít. Konstrukce o průměru 6 metrů bude, zjednodušeně řečeno, plout atmosférou a bude v podstatě tzv. „na požádání“ fungovat jako masivní brzdový systém, protože dokáže vytvořit větší atmosférický odpor.

Konstrukce samotná je navržena tak, aby umožnila kosmickým lodím zpomalit ve vyšších výškách v horních vrstvách atmosféry planet, což v praxi znamená, že kosmické lodě budou při sestupu zažívat méně intenzivní teplo. A NASA tvrdí, že tak pomůže všem budoucím misím lépe zvládat přistávací manévry nejen na Marsu, ale také na Venuši či Titanu.

Testování systému proběhne prakticky tak, jak by skutečně měl LOFTID při ostrých letech fungovat. Akorát se samozřejmě otestuje v zemské atmosféře. Tam se při sestupu z nízké oběžné dráhy Země nafoukne, a pokud půjde vše podle plánu, pomůže kosmické lodi se zpomalením před přistáním. Pak už vlastně nebude nic bránit tomu, aby byl systém LOFTID nasazen pro budoucí mise, ať už s posádkou, nebo bez, na jiných planetách a stejně tak i při přistáních na Zemi.

A proč je to tak důležité? Stačí si vzpomenout na sestup přistávacího modulu s roverem Perseverance na Mars, který v přímém přenosu sledoval doslova celý svět. Už tehdy inženýři NASA mluvili o sestupu modulu do řídké atmosféry Marsu jako o „sedmi minutách hrůzy“, které mohly celou misi zničit. Kdyby totiž přistávací modul nedokázal dostatečně zpomalit, mohl rover Perseverance na Mars přistát rozlámaný na tisíc kousků.

Během následujících let chystá NASA mnohé mise. Má se začít létat na Měsíc, s posádkou i bez. Z Marsu se mají vrátit vzorky, které tam nyní pečlivě sbírá právě rover Perseverance. Nedávno NASA také ohlásila misi na Titan, který je třeba prozkoumat, protože je na něm prokazatelně voda. A v neposlední řadě jsou tu i mise, které budou astronauté podnikat z měsíčních základen na Mars a zpět.

Autorský článek, další zdroj: NASA

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47