V Peru archeologové našli hrob 76 dětí s vyrvaným srdcem. Vědci tuší, že tímto nálezem to zdaleka nekončí

 Objevy 
10. října 2022 08:14 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Všem 76 dětských obětí byla vyrvána srdce Huanchaco Archaeological Program / volný zdroj
V Peru byly při vykopávkách nalezeny pozůstatky 76 dětí, které měly vyrvaná srdce. A vědci si myslí, že tímto nálezem to zdaleka nekončí. Všechny kostry měly příčný řez přes hrudník, aby jim mohla být srdce snáz vyjmuta.

Nepěkný objev učinili archeologové na nalezišti Pampa La Cruz, což je místo poblíž peruánského města Huanchaco. To je sice dnes přímořským letoviskem, které je rovněž oblíbeným rájem surfařů z celého světa, ale ve své době bylo místem, kde byly zabity přinejmenším stovky lidí a zejména dětí.
Všech 76 dětských obětí bylo pohřbeno na vrcholu mohyly a jejich nohy směřovaly k východu. Vědci zatím netuší, proč děti byly pohřbeny právě takto. Nicméně Pampa La Cruz, kde archeologové pracují už řadu let, vydalo dosud už mnohá smutná tajemství.

Dosud totiž na tomto místě vědci našli na 323 dětských obětí a další stovky dětských koster našli nedaleko, na nalezišti Las Llamas. A to vědce vede k názoru, že dětských obětí nakonec najdou ještě daleko více, dokonce se domnívají, že by jich mohlo být až tisíc.

U 76 nově nalezených koster nyní budou vědci provádět radiokarbonové datování, aby zjistili jejich stáří, ale již dříve nalezené oběti v tomto místě byly datovány mezi 1100 a 1200 našeho letopočtu. Podle archeologů v této době vzkvétalo v této oblasti království Chimu, jehož lidé byli známí pro své jemné kovodělné práce a město Chan Chan.

Proč se ale v království Chimu obětovaly děti v tak obrovském měřítku? To vědcům bohužel zatím není vůbec jasné. Mají ale teorii, že lidé z Chimu v té době vybudovali umělý zavlažovací systém a nová zemědělská pole poblíž a některé děti mohly být obětovány, aby tím byl tento zavlažovací systém tzv. posvěcen.

Pro lidi království Chimu totiž obětování nebylo ničím výjimečným. Naopak. Byla to pro ně velmi častá praxe. Navíc tehdejší civilizace Peru se obecně obětování věnovaly ve velkém a obětování dětí nebylo vůbec žádnou výjimkou. Například v horských oblastech byly děti obětovány, a tudíž zabíjeny velmi často, ale v tomto případě vědce skutečně počet dětských obětí doslova zaskočil.

Proto vědci pracují i s myšlenkou, že děti byly obětovány v důsledku klimatických změn a myslí si, že tehdejší populace se mohla možná vyrovnávat i s efekty, které s sebou přináší klimatický cyklus El Niño. Nic z toho ale samozřejmě nevysvětluje, proč byla z těl dětských obětí vyrvána srdce.

Před několika lety byla rovněž objevena těla zmrzlých dětí. Vysoko do hor byly odvedeny zdrogované, následně zabity a jejich těla tam pak zmrzla. Tím se se také zachovala poměrně neporušená. Děti byly obětovány během nechvalně proslulého rituálu capacocha. Tento rituál se prováděl běžně po celé incké říši a šlo o velmi drsnou záležitost. Zdrogované děti byly během tohoto rituálu zabíjeny několika způsoby. Rána do hlavy byla pro ně asi tím nejlepším řešením jisté smrti. Škrcení a rdoušení už totiž s sebou neslo velké utrpení a třetí a nejhorší metodou pak bylo pohřbívání zdrogovaných dětí zaživa. A většině dětí bylo okolo šesti sedmi let.

Jinými slovy, než zdrogované děti vůbec do hor v rámci rituálu capacocha došly, musely trpět velkou zimou. Navíc pravděpodobně celou dobu věděly, že jdou na jistou smrt, která bude navíc provedena krutým způsobem. Inkové sice byli velmi zajímavou civilizací, ale jejich obětní rituály byly soudě podle nálezů nesmírně drsné.

Autorský článek, další zdroj: Sciencetimes

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47