Vědci konečně potvrdili, že se umírajícím před očima odehraje ve vteřinách celý jejich život

 Záhady a tajemství 
06. dubna 2022 12:24 / Mirka Malá
  23
📷
1 fotografie v galerii
Při vypínání si mozek ještě naposledy vybaví svoji paměť Depositphotos
Dosud to byla věčná otázka. Skutečně se nám během posledních vteřin života odehraje před očima celý náš život? Po celá desetiletí mnozí nevěřili těm, kteří to zažili, jiní se zase jejich tvrzení snažili dokázat.

Zřejmě vůbec poprvé se to vědcům podařilo potvrdit. Stačí k tomu velmi zjednodušeně zachytit mozkové vlny, což pro dnešní medicínu a vědu nepředstavuje žádný problém.

Jaká svědectví přinesl výzkum

Tým vědců pracující s pacientem byl schopen zachytit asi 900 sekund mozkové aktivity a většinu své analýzy zaměřil na prvních 30 sekund před a poté, co pacientovo srdce přestalo bít. Bezprostředně po zástavě srdce si vědci všimli změn v mozkových vlnách zapojených do kognitivních funkcí vyššího řádu, včetně zpracování informací, soustředění, vyvolávání paměti, vědomého vnímání a různých fází snění. To v překladu znamená, že se mozek aktivně zapojoval do vybavování si své paměti.

Vědci ve svém výzkumu díky tomu konstatovali, že tzv. křížová vazba mezi alfa a gama vlnami naznačuje vybavování si paměti u zdravých pacientů, tento konkrétní pacient mohl zažívat vybavení si vlastního života nebo to, co je často širokou veřejností označováno jako život probíhající před očima.

Podle vědců, je to zjednodušeně řečeno tak, že zatímco mozek je v procesu vypínání a umírání, dochází k disinhibici částí mozku. To znamená, že se zapnou funkce, které jsou běžně potlačovány naší obvyklou mozkovou aktivitou. Díky tomu během umírání skutečně můžeme zažívat to, co vědci označují za aspekty reality během smrti, ke kterým běžně nemáme přístup, a to včetně hlubin našeho vědomí.

Bude následovat další výzkum?

Pravděpodobně ano, ale z jasných důvodů ho nelze provádět na zdravých dobrovolnících. Nicméně je to vůbec poprvé, co vědci zaznamenali mozkové vlny umírajícího člověka. A jak už bylo řečeno, nahrávky naznačují, že na tvrzení těch, kdo mají za sebou zážitky blízké smrti a vypovídají o tom, jak se jim před očima odehrál celý jejich život, je velký kus pravdy. Faktem ale je, že výzkum publikovaný ve Frontiers in Aging Neuroscience, bude nutné potvrdit, protože pacient také utrpěl poranění mozku.

Zdroj: Frontiers in Aging Neuroscience, Popular Mechanics

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod