Nově pozorované bělení Velkého bariérového útesu se táhne stovky kilometrů. Škody jsou dynamické od mírných až po závažné

 Země a Příroda 
23. března 2022 09:05 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Většina Velkého bariérového útesu je již poškozena Unsplash
Velký bariérový útes, největší korálový útes na světě, postihlo další rozsáhlé bělení. Stojí za tím nadprůměrné teploty v oceánu poblíž severovýchodní Austrálie. Škody jsou dynamické od mírných až po závažné. Tato zpráva přichází před plánovaným vyhodnocením stavu útesu organizací UNESCO. V červnu se má rozhodnout, zda na seznamu světového dědictví útes zůstane.

Škody způsobené teplotním stresem na Velkém bariérovém útesu, největším korálovém útesu na světě, který je viditelný z vesmíru, odhalily kontrolní lety ještě před plánovanou revizí týmu organizace UNESCO. Ta již nějakou dobu usiluje o vyškrtnutí útesu z jejího seznamu světového dědictví, na němž se nachází od roku 1981. 

Bělení postihlo síť korálů dlouhou přes 2300 kilometrů. Poškození se dynamicky pohybuje od nízkého až po závažné, uvedla podle webu ScienceAlert správa mořského parku Velkého bariérového útesu. 

„Nejsilněji zasažené útesy jsou kolem oblasti Townsville. Objevily se také zprávy o rané úmrtnosti tam, kde byl tepelný stres největší,” uvedl úřad. 

Během minulého týdne se teploty v celém mořském parku pohybovaly mezi 0,5 až 2 stupni Celsia nad průměrem. Daleko na severu a při pobřežních oblastech se teploty pohybovaly mezi 2 až 4 stupni Celsia nad průměrem. 

Mohou se uzdravit, ale nemají prostor

Bělení korálů vzniká působením tepla a nedostatkem světla a živin. Největší vliv na tento proces má globální oteplování, díky němuž rostou mořské teploty. 

Vně tkání útesů umírají mikrořasy, které korálům poskytují fotosyntézou energii. Bělení tedy vede k úhynu korálů. 

Australská společnost pro ochranu mořského prostředí informace o aktuálně pozorovaném bělení Velkého bariérového útesu označila za „katastrofální zprávu”, zejména pak v období jevu La Niña, který je spojen s nižšími oceánskými teplotami. 

„Tohle ukazuje neustálý tlak na náš útes v důsledku globálního oteplování,” uvedla mořská ekoložka Lissa Schindlerová. Podle ní se zdravý útes z bělení muže zotavit, ale potřebuje k tomu čas. Stále častější a intenzivnější vlny veder však útesům naopak prostor k regeneraci berou. 

Australská vláda financuje záchranná opatření poškozeného Velkého bariérového útesu, aby zabránila jeho vyškrtnutí ze seznamu UNESCO. Bělení se sice podařilo zbrzdit, ale většina útesu je již poškozena. 

Zdroj: ScienceAlert.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve