Astronomové vyslali mimozemšťanům novou zprávu

 Vesmír 
04. dubna 2022 19:00 / Mirka Malá
  2
📷
1 fotografie v galerii
Zatím se nám mimozemšťané neozvali Depositphotos
Je to už 48 let, co Země vyslala mimozemšťanům svoji zprávu. A dosud to byla zpráva poslední. Není žádným tajemstvím, že mimozemšťané neodpověděli, nebo o tom alespoň nic nevíme.

16. listopadu 1974 byl z Arecibo Radio Telescope v Portoriku vyslán nejsilnější signál, jaký kdy do vesmíru odletěl. Byla to zároveň demonstrace tehdejší technologické vyspělosti lidstva. O 48 let později zůstává toto vysílání nejznámějším pokusem o kontakt s mimozemšťany. 

Nový signál je kombinací všech starších pokusů

Mezinárodní tým složený z výzkumníků pod vedením Jonathana H. Jianga z NASA’s Jet Propulsion Laboratory dal dohromady aktualizovaný signál, známý jako zpráva The Beacon in the Galaxy, který je kombinací všech starších signálů, včetně toho portorického, uvádí Universe Today.

Nová zpráva, známá pod zkratkou BITG, se skládá ze 13 částí, které jsou zase složeny z přibližně 204 000 efektivních binárních číslic, neboli 25 500 bajtů. Na základě optimálního načasování během daného kalendářního roku tým určil, že pětisetmetrový sférický radioteleskop (FAST) v Číně a Allen Telescope Array v severní Kalifornii budou mít dobrou pozici pro vyslání signálu.

Cílovým místem ve vesmíru byl soustředný prstenec, který se nachází asi 13 000 světelných let od galaktického středu. V předchozí studii Jiang  spoluautoři určili, že střed galaxie je nejpravděpodobnějším místem, kde se objevil inteligentní život. To je podpořeno podobným výzkumem, který dokládá, jak je galaktické centrum nejlepším místem pro hledání technosignatur. 

[:id_1968]

Co je ve zprávě?

Hlavní část zprávy BITG obsahuje novou kombinaci grafických informací ve formě obrázků a speciálních „abeced, které představují čísla, prvky, DNA, zemi, oceán, člověka atd., podobně jako starší zprávy z let 1999 a 2003. Zpráva rovněž obsahuje lokalizační a časové razítko. Lokalizační razítko popisuje polohu Sluneční soustavy v galaxii pomocí kulových hvězdokup jako orientačních bodů. Časové razítko používá Hydrogen Spin-Flip k odhadu času, kdy vytvoříme/odešleme zprávu s ohledem na teoretický zrod vesmíru.

Zdroj: Universe Today.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod