Archeologové objevili nejstarší lidské stopy v Americe. Objev přepisuje dějiny lidstva

 Objevy 
27. září 2021 17:38 / Lukáš Bauer
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zkamenělé lidské stopy jsou staré nejméně 23 tisíc let National Park Service, USGS a Bournemouth University (volný zdroj foto)
Lidské stopy, které byly objeveny v Novém Mexiku, naznačují, že člověk osídlil oblasti Severní Ameriky ještě před koncem poslední doby ledové. Po bližším průzkumu objevených stop se totiž ukázalo, že otisky lidských chodidel jsou staré nejméně 23 tisíc let.

Zkamenělé lidské stopy, které byly před časem objeveny ve Spojených státech, jsou staré nejméně 23 tisíc let, což naznačuje, že první kmeny se na americkém kontinentu usídlily ještě před koncem doby ledové. Dosud se předpokládalo, že se první lidé dostali do Severní Ameriky až po jejím konci.

Tyto poznatky vyplývají z nového výzkumu, který vědci zveřejnili ve čtvrtek ve vědeckém časopise Science. Díky tomuto novému výzkumu stop, které byly objeveny na březích dávno vyschlého jezera ve státě Nové Mexiko, se posouvá doba osídlení amerického kontinentu o několik tisíc let. 

Dávno vyschlé jezero

Pradávné lidské stopy zůstaly původně v blátě kolem jezera, které je dnes dávno vyschlé a je součástí pouště v Novém Mexiku. Postupem času kal vyplnil prohlubně po lidských stopách a zkameněl, což umožnilo zachovat tento jedinečný důkaz o lidském osídlení Ameriky až dodnes.

Vědci zjistili, že mnohé z objevených stop patří mladistvým lidem a dětem, naproti tomu velkých stop bylo nalezeno mnohem méně. Jednou z hypotéz, proč tomu tak je, může být například dělba práce, která určovala, že určité činnosti vykonávali právě mladší jedinci nebo děti.

Stopy dalších tvorů

Výzkumníci také objevili stopy, které v bahně na břehu jezera zanechali mamuti, prehistoričtí vlci a dokonce obří lenochodi. Tyto stopy zjevně pocházejí ze stejného období, kdy se u jezera objevil Homo sapiens. Amerika byla posledním kontinentem, který člověk osídlil. Během uplynulých desetiletí byla nejvíce akceptována teorie, že usedlíci přišli do Severní Ameriky z východní Sibiře přes pozemní asijsko-americký most, tedy současný Beringův průliv. Z Aljašky zamířili pak na jih za příznivějším podnebím.

Archeologické nálezy včetně hrotů oštěpů používaných k zabíjení mamutů dlouho naznačovaly, že k osídlení došlo přibližně před 13 500 lety Toto období je spojováno s paleoindiánskou tzv. cloviskou kulturou pojmenovanou podle města Clovis ve státě Nové Mexiko. Považovala se za první civilizaci na americkém kontinentu a za předchůdce etnických a kulturních skupin, které byly obecně označované jako "domorodí Američané". Dále čtěte: (Archeologové odkryli masový hrob křižáků. Mohl je pomoci pohřbít i sám Ludvík IX).

Zdroj: Sci-news.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47