Archeologové odkryli masový hrob křižáků. Mohl je pomoci pohřbít i sám Ludvík IX

 Objevy 
22. září 2021 06:31 / Radek Chlup
  0
📷
2 fotografie v galerii
Křižáci byli zmasakrováni zezadu jízdou. Přeživší byli popraveni. Pixabay
Archeologové učinili na Blízkém východě velkolepý objev. Našli masový hrob křižáků, kteří byli brutálním způsobem pobiti. Po ohledání ostatků se vědci domnívají, že ostatky patří příslušníkům vojska Franků, které dost možná pomohl pohřbít sám Ludvík IX.

Archeologové našli spálené kosti v příkopu u zříceniny hradu Saint Louis v libanonském Sidónu. Jedná se o 25 kostí dospělých mužů a dospívajících chlapců.

Podle radiokarbonového datování patří kosti Evropanům, kteří se na popud vládců a knězů vydali v 11. a 13. století dobít Svatou zemi. Stejně tak jako u mnohých dalších křižáků skončila křížová výprava i těchto rytířů smrtí. Zapříčinila ji zranění způsobená v bitvě.

Navzdory rozsáhlosti křížových výprav, velikosti armád a počtu obětí je nesmírně těžké takové hroby najít, jedná se tedy o vzácný nález.

Zemřeli při obraně hradu

„Když jsme na kostech našli tolik zranění, věděl jsem, že jsme učinili významný objev,“ uvedl archeolog Richard Mikulski z britské Bournemouth University.

Tým provedl analýzu DNA a radioaktivních izotopů v zubech. Podle výsledků jde o muže narozené v Evropě, kteří zemřeli během 13. století.

Křižáci poprvé dobyli hrad Saint Louis těsně po první křížové výpravě v roce 1110. Jak dlouho jej drželi, není jasné. Víme, že svatá armáda spravovala zdejší přístav, důležité strategické místo, více než století.

Samotný hrad byl ale dvakrát obléhán a zničen. K prvnímu útoku došlo v roce 1253, když na hradby zaútočili Mamlúkové. V roce 1260 hrad podlehl nájezdu Mongolů. Podle archeologů je pravděpodobné, že evropští rytíři zahynuli v jedné z těchto bitev.

Útok jízdy do zad

Kosti nesou stopy po bodných a řezných poraněních a tupých úderech. Většina ran byla zasazena zezadu. Rytíři pravděpodobně utíkali. Rozmístění ran naznačuje, že byli napadeni vojáky na koních.

V některém případě byly pozorovány rány na zátylku, což znamená, že byli přeživší rytíři popraveni stětím.

Útok byl opravdu brutální. Stopy na kostech nasvědčují více ranám, než kolik bylo potřeba k zabití. Zdevastované hnijící mrtvoly zůstaly ležet na bojišti, aby se je následně někdo pokusil spálit. Později ale byly pohřbeny v masovém hrobě.

Mezi kostmi se nacházela spona, která naznačuje, že to byli Frankové a pocházeli z oblasti zahrnující dnešní Belgii a Francii. Datum jejich smrti naznačuje, že je mohl pochovat francouzský panovník Ludvík IX.

Podle křižáckých záznamů se Ludvík IX. v době útoku na Sidón v roce 1253 křížové výpravy zúčastnil. Po bitvě se pak odebral do města, kde pohřbil rytíře do podobných masových hrobů. Je tedy možné, že pomohl pohřbít i tyto padlé a nyní nalezené muže. Psali jsme také: Nové poznatky ukazují, že hrobka Ježíše Krista je mnohem starší, než se předpokládalo

Zdroj: Live Science.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve